Ciastka czekoladowo - marchewkowe

decomorreno
Ciastka czekoladowo - marchewkowe

0

5 / 2

Przedstawiamy idealną propozycję na apetyczną przekąskę, lekkie śniadanie w biegu i coś słodkiego w jednym. Oto ciasteczka idealnie kruche i czekoladowe, z nutą aromatycznego cynamonu. Dodatek marchwi sprawia, że całość zyskuje delikatną słodycz. Z kolei kremowy, puszysty krem, którym oblane zostały ciasteczka - stanowi idealne przełamanie smaków i nadaje całości wyjątkowego charakteru.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

110 g marchewka

200 g mąka pszenna tortowa lubella

20 g kakao decomorreno

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 łyżeczka mielony cynamon

1 szcz. sól

110 g masło

80 g cukier

1 szt. jaja kurze całe

100 g masło

100 g cukier puder

130 g serek kremowy

Przygotowanie


1

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mąkę wymieszaj z kakao, sodą oczyszczoną, cynamonem oraz szczyptą soli.

2

Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj jajko i zmiksuj całość. Suche składniki wymieszaj z masą maślaną, na koniec dodaj startą marchewkę.

3

Uformuj 16 kulek, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszcz je na blasze. Piecz przez około 12 minut w temperaturze 180°C.

4

Pora na przygotowanie kremu. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, dodawaj następnie stopniowo serek kremowy i ucieraj aż składniki połączą się w puszysty krem.

5

W ten sposób przygotowany krem nakładaj na wystygnięte ciasteczka. Wierzch posyp posiekanymi orzechami, lekko przyprósz całość cynamonem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły