Ciastka brownie

Kakao DecoMorreno
Ciastka brownie

0

0 / 0

Ciastka brownie to idealna alternatywa dla klasycznego brownie – mają chrupiące brzegi, miękki, lekko ciągnący środek i intensywny, czekoladowy smak. Świetnie sprawdzą się jako szybki deser na spotkanie ze znajomymi, coś słodkiego do kawy albo przekąska do lunchboxa. Można je podać solo, z gałką lodów waniliowych albo oprószyć solą morską dla przełamania smaku.

7

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

350 g cukier puder

60 g kakao decomorreno

0.50 szczyp. sól

3 szt. białka

100 g mleczna czekolada

1 łyżecz. kawa rozpuszczalna

1 łyżecz. pasta waniliowa

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i lekko natłuść.

2

W misce wymieszaj cukier puder, kakao, sól, białka jaj, kawę rozpuszczalną i pastę waniliową. Mieszaj, aż powstanie gęsta, błyszcząca masa.

3

Na blachę wykładaj porcje ciasta (2–3 łyżki na jedno ciastko), zostawiając 10–12 cm odstępu.

4

Posyp każde ciastko posiekaną czekoladą.

5

Piecz na środkowej półce przez 8–10 minut. 8 minut = bardzo miękkie i fudgy. 10 minut = mniej ciągnące, ale nadal wilgotne.

6

Zaraz po wyjęciu z piekarnika użyj miseczki lub szklanki, by delikatnie zaokrąglić brzegi ciastek.

7

Zostaw do ostygnięcia na blasze, aby stwardniały i uzyskały chrupiącą skórkę.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły