Ciastka brownie

Kakao DecoMorreno

Ciastka brownie to idealna alternatywa dla klasycznego brownie – mają chrupiące brzegi, miękki, lekko ciągnący środek i intensywny, czekoladowy smak. Świetnie sprawdzą się jako szybki deser na spotkanie ze znajomymi, coś słodkiego do kawy albo przekąska do lunchboxa. Można je podać solo, z gałką lodów waniliowych albo oprószyć solą morską dla przełamania smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciastka brownie to idealna alternatywa dla klasycznego brownie – mają chrupiące brzegi, miękki, lekko ciągnący środek i intensywny, czekoladowy smak. Świetnie sprawdzą się jako szybki deser na spotkanie ze znajomymi, coś słodkiego do kawy albo przekąska do lunchboxa. Można je podać solo, z gałką lodów waniliowych albo oprószyć solą morską dla przełamania smaku.
7
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
350 g cukier puder
60 g kakao decomorreno
0.50 szczyp. sól
3 szt. białka
100 g mleczna czekolada
1 łyżecz. kawa rozpuszczalna
1 łyżecz. pasta waniliowa
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i lekko natłuść.
W misce wymieszaj cukier puder, kakao, sól, białka jaj, kawę rozpuszczalną i pastę waniliową. Mieszaj, aż powstanie gęsta, błyszcząca masa.
Na blachę wykładaj porcje ciasta (2–3 łyżki na jedno ciastko), zostawiając 10–12 cm odstępu.
Posyp każde ciastko posiekaną czekoladą.
Piecz na środkowej półce przez 8–10 minut. 8 minut = bardzo miękkie i fudgy. 10 minut = mniej ciągnące, ale nadal wilgotne.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika użyj miseczki lub szklanki, by delikatnie zaokrąglić brzegi ciastek.
Zostaw do ostygnięcia na blasze, aby stwardniały i uzyskały chrupiącą skórkę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.