Ciasteczka z ziaren, bez mąki i jajek

AnetaGwiner
Ciasteczka z ziaren, bez mąki i jajek

0

0 / 0

Zdrowe i pyszne ciastka, które sprawdzą się jako deser do szkolnej śniadaniówki.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

250 g nasiona/orzechy (słonecznik, sezam, pestki dyni)

2 łyżka żurawina suszona

1 szt. banan

1 szt. jabłko

1 łyżka dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz

1 szczyp. cynamon

1 szczyp. kurkuma

Przygotowanie


1

Banana rozgnieść widelcem. Jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pestki dyni, słonecznika, sezam, siemię lniane oraz żurawinę dodać do banana i jabłka. Dodać żurawinę oraz dżem Łowicz. Wymieszać.

2

Przyprawić małą szczyptą kurkumy i cynamonu. Wymieszać. Jeżeli porcja jest zbyt luźna dodać więcej pestek lub żurawiny. Jeżeli masa jest zbyt zbita dodać połowę banana.

3

Na łyżkę nabierać porcję masy i rozgnieść na papierze do pieczenia. Czynność powtarzać, aż masa się skończy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

185

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

15

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły