Ciasteczka z ziaren, bez mąki i jajek
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
AnetaGwiner
![Ciasteczka z ziaren, bez mąki i jajek](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973297123.jpeg&w=3840&q=75)
Zdrowe i pyszne ciastka, które sprawdzą się jako deser do szkolnej śniadaniówki.
0
0 / 0
Zdrowe i pyszne ciastka, które sprawdzą się jako deser do szkolnej śniadaniówki.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
250 g nasiona/orzechy (słonecznik, sezam, pestki dyni)
2 łyżka żurawina suszona
1 szt. banan
1 szt. jabłko
1 łyżka dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz
1 szczyp. cynamon
1 szczyp. kurkuma
Przygotowanie
Banana rozgnieść widelcem. Jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pestki dyni, słonecznika, sezam, siemię lniane oraz żurawinę dodać do banana i jabłka. Dodać żurawinę oraz dżem Łowicz. Wymieszać.
Przyprawić małą szczyptą kurkumy i cynamonu. Wymieszać. Jeżeli porcja jest zbyt luźna dodać więcej pestek lub żurawiny. Jeżeli masa jest zbyt zbita dodać połowę banana.
Na łyżkę nabierać porcję masy i rozgnieść na papierze do pieczenia. Czynność powtarzać, aż masa się skończy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut.