Ciasteczka z ziaren, bez mąki i jajek
AnetaGwiner
Zdrowe i pyszne ciastka, które sprawdzą się jako deser do szkolnej śniadaniówki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
185
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zdrowe i pyszne ciastka, które sprawdzą się jako deser do szkolnej śniadaniówki.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
250 g nasiona/orzechy (słonecznik, sezam, pestki dyni)
2 łyżka żurawina suszona
1 szt. banan
1 szt. jabłko
1 łyżka dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz
1 szczyp. cynamon
1 szczyp. kurkuma
Przygotowanie
Banana rozgnieść widelcem. Jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pestki dyni, słonecznika, sezam, siemię lniane oraz żurawinę dodać do banana i jabłka. Dodać żurawinę oraz dżem Łowicz. Wymieszać.
Przyprawić małą szczyptą kurkumy i cynamonu. Wymieszać. Jeżeli porcja jest zbyt luźna dodać więcej pestek lub żurawiny. Jeżeli masa jest zbyt zbita dodać połowę banana.
Na łyżkę nabierać porcję masy i rozgnieść na papierze do pieczenia. Czynność powtarzać, aż masa się skończy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
185
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.