Ciasteczka z pestkami słonecznika

m7

Pyszne ciastka na deser, które można przetrzymywać w słoiku. Dzięki słonecznikowi są bardzo chrupiące.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
46
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne ciastka na deser, które można przetrzymywać w słoiku. Dzięki słonecznikowi są bardzo chrupiące.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
60 porcji
Składniki
3 szt. jajko
2 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka masło
12 dag. masło
18 dag. cukier
15 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
5 dag. słonecznik łuskany
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę, nie przerywając ucierania stopniowo dodawać jajka, mąkę i kakao. Pestki słonecznika grubo posiekać, dodać do przygotowanej masy, wymieszać.
Z folii aluminiowej odciąć szeroki pasek o długości równej długości węższej krawędzi blachy, zgiąć go kilkakrotnie i ustawić na blasze w odległości 12 cm od brzegu. Uzyskany w ten sposób kwadrat blachy posmarować masłem.
Na natłuszczonej blasze rozsmarować masę, piec 18 minut. Jeszcze gorące ciasto pokroić wzdłuż na 4 pasy, a następnie każdy z nich podzielić na15 kawałków. Ostudzone ciastka przechowywać w metalowej puszce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
46
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.