Ciasteczka z pestkami słonecznika

m7
Ciasteczka z pestkami słonecznika

0

0 / 0

Pyszne ciastka na deser, które można przetrzymywać w słoiku. Dzięki słonecznikowi są bardzo chrupiące.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


60 porcji

Składniki

3 szt. jajko

2 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka masło

12 dek. masło

18 dek. cukier

15 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna

5 dek. słonecznik łuskany

Przygotowanie


1

Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę, nie przerywając ucierania stopniowo dodawać jajka, mąkę i kakao. Pestki słonecznika grubo posiekać, dodać do przygotowanej masy, wymieszać.

2

Z folii aluminiowej odciąć szeroki pasek o długości równej długości węższej krawędzi blachy, zgiąć go kilkakrotnie i ustawić na blasze w odległości 12 cm od brzegu. Uzyskany w ten sposób kwadrat blachy posmarować masłem.

3

Na natłuszczonej blasze rozsmarować masę, piec 18 minut. Jeszcze gorące ciasto pokroić wzdłuż na 4 pasy, a następnie każdy z nich podzielić na15 kawałków. Ostudzone ciastka przechowywać w metalowej puszce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły