Ciasteczka z pestkami dyni i słonecznika

m7
Ciasteczka z pestkami dyni i słonecznika

3

5 / 1

Ciasteczka dyniowe pyszne na zimę:)

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szkl. cukier

3 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. pestki dyni

0.50 kostka smalec

0.50 kostka margaryna zwykła

Przygotowanie


1

Smalec,margaryna,cukier,jaja,mąka,proszek do pieczenia wszystko razem połączyć, zagnieść na jednolitą masę.Włożyć do lodówki na ok 30 min.Odrywać małe kawałki i rozwałkować na ok. 0,5 cm.Ciasteczka wykrawać malutką szklaneczką.Następnie układać krążki na blaszkę wyłożoną pergaminem.Dodatkowo białko roztrzepać i posmarować wierzch krążka,posypać nasionami i jeszcze raz polać minimalnie białkiem.Wstawić do nagrzanego piekarnika,piec w 180 stopniach przez ok 10-15 min.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1132

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

143

gram

Tłuszcze

54

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły