Ciasteczka z nadzieniem czekoladowo-daktylowym

decomorreno
Ciasteczka z nadzieniem czekoladowo-daktylowym

Średnia 5 / 1

Oceń!

Zaskocz swoich bliskich i zaserwuj im te wyjątkowe nie tylko w swojej formie, ale również w smaku ciasteczka. Nadzienie bazujące na połączeniu czekolady, daktyli i nuty pomarańczy to absolutny hit! Uwaga, niesłychanie trudno się im oprzeć! Smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom, dlatego błyskawicznie znikają z talerza.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

1 szt. pomarańcza

225 g daktyle

15 g kakao decomorreno

60 woda

3 szt. jaja kurze całe

60 olej

130 g cukier

2 szkl. mąka lubella

30 g mąka migdałowa

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

Przygotowanie


Przygotuj czekoladowo daktylowe nadzienie. Wyjmij pestki z daktyli i wrzuć je do rondelka.

Pomarańczę umyj i sparz. Zetrzyj skórkę do miseczki. Sok wyciśnij i dodaj do daktyli. Całość gotuj wraz z dodatkiem 60 ml wody przez kilka minut do momentu, w którym daktyle zaczną się rozpadać.

Na koniec dodaj kakao DecoMorreno, jeśli masa byłaby zbyt wodnista - odparuj wodę gotując przy użyciu małej mocy kuchenki. Następnie zdejmij nadzienie z palnika i odstaw do wystudzenia.

W misce wymieszaj 2 jajka (L), olej oraz skórkę z pomarańczy. Obie mąki przesiej wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Połącz wszystkie składniki ze sobą i zagnieć gładkie ciasto.

Rozwałkuj ciasto na cienki placek, podsypując mąką od spodu, gdyby ciasto za bardzo się kleiło. Wytnij za pomocą szklanki lub wkrawaczki okrągłe ciastka.

Na środek ciasta nakładaj nadzienie, zawijaj brzegi formując ciastka w trójkąt. Brzegi ciasta sklejaj 1 szt. rozmieszanego jajka z odrobiną wody.

Piecz ciasteczka przez około 15-20 minut w temp. 180°C, aż lekko się zarumienią. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

112

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

19

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Gluten

Jajka

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły