Ciasteczka z nadzieniem czekoladowo - daktylowym

decomorreno
Ciasteczka z nadzieniem czekoladowo - daktylowym

0

5 / 1

Zaskocz swich bliskich i zaserwuj im te wyjątkowe nie tylko w swojej formie, ale również w smaku ciasteczka. Nadzienie bazujące na połączeniu czekolady, daktyli i nuty pomarańczy to absolutny hit! Uwaga, niesłychanie trudno się im oprzeć! Smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom, dlatego błyskawicznie znikają z talerza ;)

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

1 szt. pomarańcza

225 g daktyle

15 g kakao decomorreno

60 woda

3 szt. jaja kurze całe

60 olej

130 g cukier

2 szkl. mąka lubella

30 g mąka migdałowa

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Przygotuj czekoladowo daktylowe nadzienie. Wyjmij pestki z daktyli i wrzuć je do rondelka.

2

Pomarańczę umyj i sparz. Zetrzyj skórkę do miseczki. Sok wyciśnij i dodaj do daktyli. Całość gotuj wraz z dodatkiem 60 ml wody przez kilka minut do momentu, w którym daktyle zaczną się rozpadać.

3

Na koniec dodaj kakao DecoMorreno, jeśli masa byłaby zbyt wodnista - odparuj wodę gotując przy użyciu małej mocy kuchenki. Następnie zdejmij nadzienie z palnika i odstaw do wystudzenia.

4

W misce wymieszaj 2 jajka (L), olej oraz skórkę z pomarańczy. Obie mąki przesiej wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Połącz wszystkie składniki ze sobą i zagnieć gładkie ciasto.

5

Rozwałkuj ciasto na cienki placek, podsypując mąką od spodu, gdyby ciasto za bardzo się kleiło. Wytnij za pomocą szklanki lub wkrawaczki okrągłe ciastka.

6

Na środek ciasta nakładaj nadzienie, zawijaj brzegi formując ciastka w trójkąt. Brzegi ciasta sklejaj 1 szt. rozmieszanego jajka z odrobiną wody.

7

Piecz ciasteczka przez około 15-20 minut w temp. 180°C, aż lekko się zarumienią. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły