Ciasteczka z nadzieniem czekoladowo-daktylowym
decomorreno
Zaskocz swoich bliskich i zaserwuj im te wyjątkowe nie tylko w swojej formie, ale również w smaku ciasteczka. Nadzienie bazujące na połączeniu czekolady, daktyli i nuty pomarańczy to absolutny hit! Uwaga, niesłychanie trudno się im oprzeć! Smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom, dlatego błyskawicznie znikają z talerza.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
112
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Zaskocz swoich bliskich i zaserwuj im te wyjątkowe nie tylko w swojej formie, ale również w smaku ciasteczka. Nadzienie bazujące na połączeniu czekolady, daktyli i nuty pomarańczy to absolutny hit! Uwaga, niesłychanie trudno się im oprzeć! Smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom, dlatego błyskawicznie znikają z talerza.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
1 szt. pomarańcza
225 g daktyle
15 g kakao decomorreno
60 woda
3 szt. jaja kurze całe
60 olej
130 g cukier
2 szkl. mąka lubella
30 g mąka migdałowa
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Przygotuj czekoladowo daktylowe nadzienie. Wyjmij pestki z daktyli i wrzuć je do rondelka.
Pomarańczę umyj i sparz. Zetrzyj skórkę do miseczki. Sok wyciśnij i dodaj do daktyli. Całość gotuj wraz z dodatkiem 60 ml wody przez kilka minut do momentu, w którym daktyle zaczną się rozpadać.
Na koniec dodaj kakao DecoMorreno, jeśli masa byłaby zbyt wodnista - odparuj wodę gotując przy użyciu małej mocy kuchenki. Następnie zdejmij nadzienie z palnika i odstaw do wystudzenia.
W misce wymieszaj 2 jajka (L), olej oraz skórkę z pomarańczy. Obie mąki przesiej wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Połącz wszystkie składniki ze sobą i zagnieć gładkie ciasto.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek, podsypując mąką od spodu, gdyby ciasto za bardzo się kleiło. Wytnij za pomocą szklanki lub wkrawaczki okrągłe ciastka.
Na środek ciasta nakładaj nadzienie, zawijaj brzegi formując ciastka w trójkąt. Brzegi ciasta sklejaj 1 szt. rozmieszanego jajka z odrobiną wody.
Piecz ciasteczka przez około 15-20 minut w temp. 180°C, aż lekko się zarumienią. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
112
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Gluten
Jajka