Ciasteczka z masłem orzechowym
m7
Ciasteczka z masłem orzechowym nie są pracochłonne. Mogą poleżeć kilka dni i są świetnym poczęstunkiem dla niezapowiedzianych gości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
108
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Ciasteczka z masłem orzechowym nie są pracochłonne. Mogą poleżeć kilka dni i są świetnym poczęstunkiem dla niezapowiedzianych gości.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
54 porcje
Składniki
250 masło orzechowe
1 szczyp. sól
2 łyżecz. soda oczyszczona
350 g cukier
225 g masło śmietankowe
350 g mąka pszenna tortowa
3 szt. jaja kurze całe
0.50 szt. mleczna czekolada
Przygotowanie
Masło utrzeć z masłem orzechowym i cukrem. Dodać jajka.
Mąkę przesiać z solą i sodą oczyszczoną do kremowej masy. Dobrze wymieszać.
Formować w ciastka o średnicy 2-3cm i lekko spłaszczyć na dłoni.
Kłaść na natłuszczoną blachę. Na wierzch każdego z ciasteczek położyć po jednej czekoladowej kuleczce bądź kawałku czekolady.
Piec do 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
108
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.