Ciasteczka z dynią
EkspertOdKuchni
Ciasteczka z dynią to idealny wybór dla wszystkich miłośników jesiennych słodkości. Nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie prezentują się na stole. Możesz je serwować na wiele sposobów — oblane lukrem, gorzką czekoladą, posypane cukrem pudrem lub samodzielnie bez dodatków. To świetny sposób na osłodzenie każdego dnia, szczególnie jesiennego, gdy dynia jest w sezonie. Ciasteczka dyniowe z cynamonową nutą będą świetnym dodatkiem do codziennej kawy lub herbaty. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Ciasteczka z dynią to idealny wybór dla wszystkich miłośników jesiennych słodkości. Nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie prezentują się na stole. Możesz je serwować na wiele sposobów — oblane lukrem, gorzką czekoladą, posypane cukrem pudrem lub samodzielnie bez dodatków. To świetny sposób na osłodzenie każdego dnia, szczególnie jesiennego, gdy dynia jest w sezonie. Ciasteczka dyniowe z cynamonową nutą będą świetnym dodatkiem do codziennej kawy lub herbaty. Życzymy smacznego!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
200 g puree z dyni
200 g mąka pszenna tortowa lubella
100 g cukier
2 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżka cynamon
1 szczyp. sól
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
Przygotowanie
Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj purée z dyni, jajko i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj na jednolite ciasto.
Do masy dosyp mąkę, cynamon, szczyptę soli, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj całość, aż wszystkie składniki się połączą.
Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Za pomocą łyżeczki wykładaj niewielką ilość ciasta. Całość piecz przez ok.15 min, aż ciasteczka się lekko zarumienią.
Gotowe ciasteczka można polać lukrem.