CIASTECZKA TOPNIEJĄCE BAŁWANKI

decomorreno
CIASTECZKA TOPNIEJĄCE BAŁWANKI

0

4 / 2

Proste w przygotowaniu, czekoladowe ciasteczka to idealny przepis na dobrą zabawę! Wspólnie możecie je ozdobić, używając pianek, kolorowych cukierków i lukru.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

340 g mąka pszenna tortowa ( typ 450 )

30 g kakao decomorreno

100 g cukier puder

200 g masło

1 szt. jajko

1 szcz. sól

30 g białko jaja kurzego

150 g cukier puder

24 szt. pianki marshmallows

1 opak. m m's

1 opak. barwnik spożywczy

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na jednolitą gładką masę.

2

Owiń folią i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę, aby ciasto dobrze schłodzić.

3

Przygotuj dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4

Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone rozwałkuj je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 5 mm.

5

Układaj je na blasze i piecz każdą partię przez około 7-10 minut w temperaturze 180°C.

6

Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.

7

Białko utrzyj z cukrem pudrem, aż składniki się połączą i lukier stanie się błyszczący.

8

Do uzyskania odpowieniej konsystencji dodawaj stopniowo sok z cytryny.

9

Odłóż 4 łyżki lukru i dodaj do niego barwnik.

10

Przełóż lukry do rożka z papieru do pieczenia lub rękawu cukierniczego.

11

Pianki marshmallo przekrój na pół. Na ciastka nakładaj lukier, następnie ułuż piankę oraz „guziczki”.

12

Na koniec za pomocą ciemnego lukru wykonaj buzie i ręce bałwanków.

13

Pozostaw do wysuszenia, przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły