CIASTECZKA TOPNIEJĄCE BAŁWANKI
decomorreno
Proste w przygotowaniu, czekoladowe ciasteczka to idealny przepis na dobrą zabawę! Wspólnie możecie je ozdobić, używając pianek, kolorowych cukierków i lukru.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
198
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 2
Proste w przygotowaniu, czekoladowe ciasteczka to idealny przepis na dobrą zabawę! Wspólnie możecie je ozdobić, używając pianek, kolorowych cukierków i lukru.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
340 g mąka pszenna tortowa ( typ 450 )
30 g kakao decomorreno
100 g cukier puder
200 g masło
1 szt. jajko
1 szczyp. sól
30 g białko jaja kurzego
150 g cukier puder
24 szt. pianki marshmallows
1 opak. m m's
1 opak. barwnik spożywczy
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na jednolitą gładką masę.
Owiń folią i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę, aby ciasto dobrze schłodzić.
Przygotuj dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone rozwałkuj je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 5 mm.
Układaj je na blasze i piecz każdą partię przez około 7-10 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
Białko utrzyj z cukrem pudrem, aż składniki się połączą i lukier stanie się błyszczący.
Do uzyskania odpowieniej konsystencji dodawaj stopniowo sok z cytryny.
Odłóż 4 łyżki lukru i dodaj do niego barwnik.
Przełóż lukry do rożka z papieru do pieczenia lub rękawu cukierniczego.
Pianki marshmallo przekrój na pół. Na ciastka nakładaj lukier, następnie ułuż piankę oraz „guziczki”.
Na koniec za pomocą ciemnego lukru wykonaj buzie i ręce bałwanków.
Pozostaw do wysuszenia, przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
198
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.