Ciasteczka topniejące bałwanki

Kakao DecoMorreno

Proste w przygotowaniu, czekoladowe ciasteczka to idealny przepis na dobrą zabawę! Wspólnie możecie je ozdobić, używając pianek, kolorowych cukierków i lukru. Pięknie prezentują się na świątecznym stole i mogą być również uroczym, słodkim upominkiem dla bliskich.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
198
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 2
Proste w przygotowaniu, czekoladowe ciasteczka to idealny przepis na dobrą zabawę! Wspólnie możecie je ozdobić, używając pianek, kolorowych cukierków i lukru. Pięknie prezentują się na świątecznym stole i mogą być również uroczym, słodkim upominkiem dla bliskich.
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Ciasto
340 g mąka pszenna lubella
30 g kakao decomorreno
100 g cukier puder
200 g masło
1 szt. jajko
1 szczyp. sól
Lukier
150 g cukier puder
30 g białko jaja kurzego
1 łyżecz. sok z cytryny
1 opak. kolorowe cukierki do dekoracji
24 szt. pianki marshmallows
1 opak. barwnik spożywczy
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na jednolitą gładką masę.
Owiń folią i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę, aby ciasto dobrze schłodzić.
Przygotuj dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone, rozwałkuj je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 5 mm.
Wykrawaj ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Piecz każdą partię przez około 7-10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostaw ciastka do wystudzenia.
W międzyczasie przygotuj lukier. Białko utrzyj z cukrem pudrem, aż składniki się połączą i będą błyszczące. Dodawaj stopniowo sok z cytryny, aż uzyskasz pożądaną konsystencję (nie za rzadką).
Odłóż 4 łyżki lukru i dodaj do niego barwnik.
Przełóż lukry do papierowego rożka lub rękawa cukierniczego.
Przekrój pianki marshmallows na pół. Na ostudzone ciasteczko nałóż warstwę lukru, następnie przyklej połówkę pianki i zrób guziczki z kolorowych cukierków.
Na koniec za pomocą ciemnego lukru wykonaj buzie i ręce bałwanków.
Pozostaw ciastka do całkowitego wyschnięcia (najlepiej kilka godzin lub całą noc).
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu, z dala od wilgoci.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
198
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.