Ciasteczka topniejące bałwanki

Kakao DecoMorreno
Ciasteczka topniejące bałwanki

Średnia 4 / 2

Oceń!

Proste w przygotowaniu, czekoladowe ciasteczka to idealny przepis na dobrą zabawę! Wspólnie możecie je ozdobić, używając pianek, kolorowych cukierków i lukru. Pięknie prezentują się na świątecznym stole i mogą być również uroczym, słodkim upominkiem dla bliskich.

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Ciasto

340 g mąka pszenna lubella

30 g kakao decomorreno

100 g cukier puder

200 g masło

1 szt. jajko

1 szczyp. sól

Lukier

150 g cukier puder

30 g białko jaja kurzego

1 łyżecz. sok z cytryny

1 opak. kolorowe cukierki do dekoracji

24 szt. pianki marshmallows

1 opak. barwnik spożywczy

Przygotowanie


Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na jednolitą gładką masę.

Owiń folią i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę, aby ciasto dobrze schłodzić.

Przygotuj dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone, rozwałkuj je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 5 mm.

Wykrawaj ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.

Piecz każdą partię przez około 7-10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostaw ciastka do wystudzenia.

W międzyczasie przygotuj lukier. Białko utrzyj z cukrem pudrem, aż składniki się połączą i będą błyszczące. Dodawaj stopniowo sok z cytryny, aż uzyskasz pożądaną konsystencję (nie za rzadką).

Odłóż 4 łyżki lukru i dodaj do niego barwnik.

Przełóż lukry do papierowego rożka lub rękawa cukierniczego.

Przekrój pianki marshmallows na pół. Na ostudzone ciasteczko nałóż warstwę lukru, następnie przyklej połówkę pianki i zrób guziczki z kolorowych cukierków.

Na koniec za pomocą ciemnego lukru wykonaj buzie i ręce bałwanków.

Pozostaw ciastka do całkowitego wyschnięcia (najlepiej kilka godzin lub całą noc).

Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu, z dala od wilgoci.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

198

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

28

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły