Ciasteczka thumbprint z nadzieniem krówkowym i orzechami

decomorreno
Ciasteczka thumbprint z nadzieniem krówkowym i orzechami

0

4.7 / 3

Przedstawiamy naszą krówkowo-orzechową ciasteczkową wariację. Są to pyszne, chrupiące i bardzo efektowne ciasteczka z wyraźną nutą kakaową. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub kubka herbaty podczas długich jesienno-zimowych wieczorów.

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

130 g mąka pszenna tortowa lubella

30 g kakao decomorreno

110 g masło

150 g cukier

1 szcz. sól

2 szt. jajko

1 szkl. orzechy laskowe mielone

150 g cukierki krówki

3 łyżka śmietanka kremowa 30%

50 g mleczna czekolada

Przygotowanie


1

Wymieszaj w misce mąkę i kakao. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem i solą na puszystą masę. Dodaj żółtka z jajek. W następnej kolejności dodaj suche składniki i miksuj całość aż do połączenia.

2

Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie roztrzep białko widelcem. Formuj małe kulki z ciasta, mocz je w białku i obtaczaj w orzechach.

3

Przygotowane w ten sposób ciastka układaj na blasze w odstępach. Na środku każdego ciasteczka zrób wgłębienie. Piecz je w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 10-12 minut.

4

Upieczone ciastka ostudź, po czym ponownie zrób w nich wgłębienia. W małym rondlu rozpuść krówki ze śmietanką. Tak przygotowaną masą wypełnij wgłębienia w ciastkach.

5

Gdy masa krówkowa zastygnie, rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę i polej nią ciastka.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły