Ciasteczka thumbprint z nadzieniem krówkowym i orzechami
decomorreno
Przedstawiamy naszą krówkowo-orzechową ciasteczkową wariację. Są to pyszne, chrupiące i bardzo efektowne ciasteczka z wyraźną nutą kakaową. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub kubka herbaty podczas długich jesienno-zimowych wieczorów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
492
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.7 / 3
Przedstawiamy naszą krówkowo-orzechową ciasteczkową wariację. Są to pyszne, chrupiące i bardzo efektowne ciasteczka z wyraźną nutą kakaową. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub kubka herbaty podczas długich jesienno-zimowych wieczorów.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
130 g mąka pszenna tortowa lubella
30 g kakao decomorreno
110 g masło
150 g cukier
1 szczyp. sól
2 szt. jajko
1 szkl. orzechy laskowe mielone
150 g cukierki krówki
3 łyżka śmietanka kremowa 30%
50 g mleczna czekolada
Przygotowanie
Wymieszaj w misce mąkę i kakao. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem i solą na puszystą masę. Dodaj żółtka z jajek. W następnej kolejności dodaj suche składniki i miksuj całość aż do połączenia.
Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie roztrzep białko widelcem. Formuj małe kulki z ciasta, mocz je w białku i obtaczaj w orzechach.
Przygotowane w ten sposób ciastka układaj na blasze w odstępach. Na środku każdego ciasteczka zrób wgłębienie. Piecz je w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 10-12 minut.
Upieczone ciastka ostudź, po czym ponownie zrób w nich wgłębienia. W małym rondlu rozpuść krówki ze śmietanką. Tak przygotowaną masą wypełnij wgłębienia w ciastkach.
Gdy masa krówkowa zastygnie, rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę i polej nią ciastka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
492
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten
Jajka