Ciasteczka różyczki

m7
Ciasteczka różyczki

0

0 / 0

Ładnie wyglądające i jeszcze lepiej smakujące ciasteczka różyczki z marmoladą różaną. Tak przygotowane kruche ciasteczka zachwycą wszystkich.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

30 g cukier waniliowy

150 g marmolada różana

5 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. białko jaja kurzego

40 dag. mąka pszenna tortowa

30 dag. masło

10 dag. cukier puder

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasto wałkujemy na grubość 3-4mm (nie może być za cienkie) i kieliszkiem do wódki wykrawamy kółka.

2

Na wykonanie różyczki potrzebujemy ok. 6-7 kółek. Kółka układamy tak, aby jedno zachodziło brzegiem na drugie - łączenia smarujemy białkiem. Jeżeli różyczki mają być z marmoladą to również kładziemy na środek paseczek marmolady. Zwijamy w rulonik i tak powstają różyczki. Wszystkie kwiatki układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez około 20 min.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

157

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

17

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły