Ciasteczka różyczki
m7
0
0 / 0
0
Ładnie wyglądające i jeszcze lepiej smakujące ciasteczka różyczki z marmoladą różaną. Tak przygotowane kruche ciasteczka zachwycą wszystkich.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
1 szcz. sól
30 g cukier waniliowy
150 g marmolada różana
5 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. białko jaja kurzego
40 dek. mąka pszenna tortowa
30 dek. masło
10 dek. cukier puder
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasto wałkujemy na grubość 3-4mm (nie może być za cienkie) i kieliszkiem do wódki wykrawamy kółka.
Na wykonanie różyczki potrzebujemy ok. 6-7 kółek. Kółka układamy tak, aby jedno zachodziło brzegiem na drugie - łączenia smarujemy białkiem. Jeżeli różyczki mają być z marmoladą to również kładziemy na środek paseczek marmolady. Zwijamy w rulonik i tak powstają różyczki. Wszystkie kwiatki układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez około 20 min.