Ciasteczka Raz-Dwa-Trzy
malg
Ciasteczka, które smakują, jak fornetti i można je zrobić w domu? Proszę bardzo! Pachną bosko, są lekkie, można je zajadać na ciepło i już ostudzone. Ciastka można zabrać na piknik, na spacer i do szkoły na drugie śniadanie.
4
0 / 0
Ciasteczka, które smakują, jak fornetti i można je zrobić w domu? Proszę bardzo! Pachną bosko, są lekkie, można je zajadać na ciepło i już ostudzone. Ciastka można zabrać na piknik, na spacer i do szkoły na drugie śniadanie.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szcz. cukier
1 szt. ciasto francuskie
10 szt. czekolada
3 łyżka śmietana 18%
5 dek. ser biały
10 dek. kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie
Przygotowujemy ciasto francuskie, twarożek na słodko, czekoladę i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Nagrzewamy piekarnik.
Ciasto francuskie kroimy na prostokąty.
W kawałki ciasta francuskiego zawijamy czekoladę i twarożek.
Ciastka kleimy jak pierożki – uwaga, gotowe ciasto francuskie lepiej skleja się po jednej stronie (od strony papieru). Do ciasteczek serowych na wierzch można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Jeśli chcemy, aby nasze ciasteczka apetycznie połyskiwały, wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Ciastka układamy na blasze lub w brytfance i pieczemy około 15-20 min w temperaturze 200 stopni. Wykładamy do ostygnięcia na płaski talerz.