Ciasteczka pumpkin spice

Lubella

Odkryj smak amerykańskiej jesieni z ciasteczkami pumpkin spice! To idealne połączenie kremowego purée z dyni i kultowej, rozgrzewającej mieszanki przypraw. Ciastka są lekko wilgotne, szybkie w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Doskonale pasują do popołudniowej kawy lub herbaty i są świetnym dodatkiem do deserowego stołu na Halloween.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Odkryj smak amerykańskiej jesieni z ciasteczkami pumpkin spice! To idealne połączenie kremowego purée z dyni i kultowej, rozgrzewającej mieszanki przypraw. Ciastka są lekko wilgotne, szybkie w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Doskonale pasują do popołudniowej kawy lub herbaty i są świetnym dodatkiem do deserowego stołu na Halloween.
12
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
160 g masło
220 g cukier brązowy
2 szt. żółtka jaj
2 łyżecz. ekstrakt waniliowy
120 g puree z dyni
220 g mąka pszenna lubella
1 łyżka przyprawa do dyni
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. sól
Cukier do obtoczenia
50 g cukier biały
0.50 łyżecz. przyprawa do dyni
Przygotowanie
Kroki
W małej misce wymieszaj cukier biały z ½ łyżeczki przyprawy do dyni – to będzie cukier do obtaczania ciasteczek. Odstaw.
W dużej misie utrzyj masło z cukrem brązowym na jasną i puszystą masę (ok. 2–3 minuty mikserem).
Dodaj żółtka oraz wanilię i zmiksuj do połączenia.
Dodaj purée z dyni i ponownie wymieszaj.
W osobnej misce połącz mąkę, 1 łyżkę przyprawy do dyni, sodę, proszek do pieczenia i sól.
Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj szpatułką tylko do połączenia – nie miksuj za długo.
Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczaj je w przygotowanym cukrze z przyprawą i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zostawiając odstępy).
Piecz w temperaturze 180°C przez 14 minut, aż brzegi będą lekko ścięte, a środek nadal miękki.
Wyjmij z piekarnika, odstaw na blasze 5 minut, następnie przełóż na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.