Ciasteczka pumpkin spice

Lubella
Ciasteczka pumpkin spice

Średnia 0 / 0

Oceń!

Odkryj smak amerykańskiej jesieni z ciasteczkami pumpkin spice! To idealne połączenie kremowego purée z dyni i kultowej, rozgrzewającej mieszanki przypraw. Ciastka są lekko wilgotne, szybkie w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Doskonale pasują do popołudniowej kawy lub herbaty i są świetnym dodatkiem do deserowego stołu na Halloween.

12

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

160 g masło

220 g cukier brązowy

2 szt. żółtka jaj

2 łyżecz. ekstrakt waniliowy

120 g puree z dyni

220 g mąka pszenna lubella

1 łyżka przyprawa do dyni

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. sól

Cukier do obtoczenia

50 g cukier biały

0.50 łyżecz. przyprawa do dyni

Przygotowanie


W małej misce wymieszaj cukier biały z ½ łyżeczki przyprawy do dyni – to będzie cukier do obtaczania ciasteczek. Odstaw.

W dużej misie utrzyj masło z cukrem brązowym na jasną i puszystą masę (ok. 2–3 minuty mikserem).

Dodaj żółtka oraz wanilię i zmiksuj do połączenia.

Dodaj purée z dyni i ponownie wymieszaj.

W osobnej misce połącz mąkę, 1 łyżkę przyprawy do dyni, sodę, proszek do pieczenia i sól.

Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj szpatułką tylko do połączenia – nie miksuj za długo.

Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczaj je w przygotowanym cukrze z przyprawą i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zostawiając odstępy).

Piecz w temperaturze 180°C przez 14 minut, aż brzegi będą lekko ścięte, a środek nadal miękki.

Wyjmij z piekarnika, odstaw na blasze 5 minut, następnie przełóż na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły