Ciasteczka prosiaczki
m7
Delikatne ciasteczka mają kształt głowy prosiaczka. Są stworzone dla dzieci, chociaż dorośli nie przejdą koło nich obojętnie.
0
0 / 0
Delikatne ciasteczka mają kształt głowy prosiaczka. Są stworzone dla dzieci, chociaż dorośli nie przejdą koło nich obojętnie.
6
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
180 śmietana 12%
3 szt. żółtka jaja kurzego
2 łyżka cukier puder
50 dek. mąka pszenna tortowa
20 dek. margaryna
50 dek. nadzienie
Przygotowanie
Z mąki, margaryny, cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek oraz śmietany zagnieść ciasto.
Rozwałkować je bardzo cieniutko na stolnicy.
Na przygotowanie prosiaczka potrzebujemy wyciąć z ciasta: dwa kółka (od wąskiej szklanki), jedno kółko wycięte kieliszkiem oraz dwa małe trójkąciki.
Na duże kółko nałożyć nadzienie (mogą to być wisienki, marmolada lub krem czekoladowy) przykryć je drugim kółkiem. Sklej brzegi. Aby ułatwić sobie pracę można brzegi smarować pozostałym z jajek białkiem.
Na tak przygotowane ciasto położyć małe kółko, które będzie ryjkiem prosiaczka. Zrobić w nim dwie dziurki, za pomocą wykałaczki.
Przy brzegach dokleić trójkąciki - uszka.
W miejsce oczu można użyć rodzynek, kawałek suszonej śliwki lub orzeszków.
Na blachę wyłożyć papier pergaminowy. Poukładać gotowe prosiaczki. Piec je 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.