Ciasteczka prosiaczki

m7
Ciasteczka prosiaczki

Średnia 0 / 0

Oceń!

Delikatne ciasteczka mają kształt głowy prosiaczka. Są stworzone dla dzieci, chociaż dorośli nie przejdą koło nich obojętnie.

5

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

180 śmietana 12%

3 szt. żółtka jaja kurzego

2 łyżka cukier puder

50 dag. mąka pszenna tortowa

20 dag. margaryna

Przygotowanie


Z mąki, margaryny, cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek oraz śmietany zagnieść ciasto.

Rozwałkować je bardzo cieniutko na stolnicy.

Na przygotowanie prosiaczka potrzebujemy wyciąć z ciasta: dwa kółka (od wąskiej szklanki), jedno kółko wycięte kieliszkiem oraz dwa małe trójkąciki.

Na duże kółko nałożyć nadzienie (mogą to być wisienki, marmolada lub krem czekoladowy) przykryć je drugim kółkiem. Sklej brzegi. Aby ułatwić sobie pracę można brzegi smarować pozostałym z jajek białkiem.

Na tak przygotowane ciasto położyć małe kółko, które będzie ryjkiem prosiaczka. Zrobić w nim dwie dziurki, za pomocą wykałaczki.

Przy brzegach dokleić trójkąciki - uszka.

W miejsce oczu można użyć rodzynek, kawałek suszonej śliwki lub orzeszków.

Na blachę wyłożyć papier pergaminowy. Poukładać gotowe prosiaczki. Piec je 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

147

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły