Ciasteczka prosiaczki

m7
Ciasteczka prosiaczki

0

0 / 0

Delikatne ciasteczka mają kształt głowy prosiaczka. Są stworzone dla dzieci, chociaż dorośli nie przejdą koło nich obojętnie.

6

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

180 śmietana 12%

3 szt. żółtka jaja kurzego

2 łyżka cukier puder

50 dek. mąka pszenna tortowa

20 dek. margaryna

50 dek. nadzienie

Przygotowanie


1

Z mąki, margaryny, cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek oraz śmietany zagnieść ciasto.

2

Rozwałkować je bardzo cieniutko na stolnicy.

3

Na przygotowanie prosiaczka potrzebujemy wyciąć z ciasta: dwa kółka (od wąskiej szklanki), jedno kółko wycięte kieliszkiem oraz dwa małe trójkąciki.

4

Na duże kółko nałożyć nadzienie (mogą to być wisienki, marmolada lub krem czekoladowy) przykryć je drugim kółkiem. Sklej brzegi. Aby ułatwić sobie pracę można brzegi smarować pozostałym z jajek białkiem.

5

Na tak przygotowane ciasto położyć małe kółko, które będzie ryjkiem prosiaczka. Zrobić w nim dwie dziurki, za pomocą wykałaczki.

6

Przy brzegach dokleić trójkąciki - uszka.

7

W miejsce oczu można użyć rodzynek, kawałek suszonej śliwki lub orzeszków.

8

Na blachę wyłożyć papier pergaminowy. Poukładać gotowe prosiaczki. Piec je 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły