Ciasteczka piwne
decomorreno
Oto przepis na ciasteczka, które choć mogłoby się wydawać - wyglądają niepozornie to naprawdę nie mają sobie równych! Są obłędnie smaczne, wyrabia się je bardzo szybko i jeszcze szybciej zjada. Mniam!
0
4 / 3
Oto przepis na ciasteczka, które choć mogłoby się wydawać - wyglądają niepozornie to naprawdę nie mają sobie równych! Są obłędnie smaczne, wyrabia się je bardzo szybko i jeszcze szybciej zjada. Mniam!
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
35 porcji
Składniki
450 g mąka pszenna tortowa lubella
125 piwo
200 g masło
200 g marmolada
20 g kakao decomorreno
30 g cukier puder
Przygotowanie
Mąkę przesiej, dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj piwo i zagnieć ciasto. Owiń ciasto folią i włóż do lodówki aby się schłodziło.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na duży cienki placek, o grubości 3-4 mm. Potnij go na kwadraty.
Następnie na środek każdego kwadracika nakładaj porcję marmolady wymieszanej z kakao. Sklejaj dokładnie przeciwległe rogi.
W ten sposób przygotowane ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je przez około 15 minut w 175°C.
Po upieczeniu oprósz ciastka cukrem pudrem lub polej lukrem kakaowym (cukier puder + sok z cytryny + kakao).
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten