Ciasteczka paluchy wiedźmy
Lubella
Ciasteczka paluchy wiedźmy to idealna przekąska na Halloween – nie tylko strasznie wyglądają, ale też pysznie smakują! Kruche ciasto uformowane w kształt palców z migdałami imitującymi paznokcie to połączenie, które świetnie sprawdzi się na imprezę i zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
217
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasteczka paluchy wiedźmy to idealna przekąska na Halloween – nie tylko strasznie wyglądają, ale też pysznie smakują! Kruche ciasto uformowane w kształt palców z migdałami imitującymi paznokcie to połączenie, które świetnie sprawdzi się na imprezę i zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
350 g mąka tortowa lubella
200 g masło
100 g cukier puder
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 szt. jajko
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 opak. migdały
1 szczyp. sól
50 g dżem truskawkowy 100% łowicz
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól.
Dodaj masło w temperaturze pokojowej i jajko. Całość dokładnie zagnieć na gładkie ciasto.
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Z ciasta odrywaj małe porcje i formuj wałeczki o długości palca. Delikatnie uformuj zgięcia w miejscu stawów, a następnie lekko ponacinaj, aby przypominały zmarszczki.
Na końcu każdego ciasteczka umieść migdał, wciskając go lekko, by przypominał paznokieć.
Paluchy ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 10 minut, aż lekko się zarumienią.
Po upieczeniu, gdy ciasteczka ostygną, nałóż odrobinę dżemu truskawkowego wokół migdałów, by uzyskać efekt krwi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
217
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.