Ciasteczka paluchy wiedźmy
Lubella
Ciasteczka paluchy wiedźmy to idealna przekąska na Halloween – nie tylko strasznie wyglądają, ale też pysznie smakują! Kruche ciasto uformowane w kształt palców z migdałami imitującymi paznokcie to połączenie, które świetnie sprawdzi się na imprezę i zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych.
0
0 / 0
Ciasteczka paluchy wiedźmy to idealna przekąska na Halloween – nie tylko strasznie wyglądają, ale też pysznie smakują! Kruche ciasto uformowane w kształt palców z migdałami imitującymi paznokcie to połączenie, które świetnie sprawdzi się na imprezę i zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
350 g mąka tortowa lubella
200 g masło
100 g cukier puder
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 szt. jajko
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 opak. migdały
1 szczyp. sól
50 g dżem truskawkowy 100% łowicz
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól.
Dodaj masło w temperaturze pokojowej i jajko. Całość dokładnie zagnieć na gładkie ciasto.
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Z ciasta odrywaj małe porcje i formuj wałeczki o długości palca. Delikatnie uformuj zgięcia w miejscu stawów, a następnie lekko ponacinaj, aby przypominały zmarszczki.
Na końcu każdego ciasteczka umieść migdał, wciskając go lekko, by przypominał paznokieć.
Paluchy ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 10 minut, aż lekko się zarumienią.
Po upieczeniu, gdy ciasteczka ostygną, nałóż odrobinę dżemu truskawkowego wokół migdałów, by uzyskać efekt krwi.