Ciasteczka paluchy wiedźmy

Lubella
Ciasteczka paluchy wiedźmy

Średnia 0 / 0

Oceń!

Ciasteczka paluchy wiedźmy to idealna przekąska na Halloween – nie tylko strasznie wyglądają, ale też pysznie smakują! Kruche ciasto uformowane w kształt palców z migdałami imitującymi paznokcie to połączenie, które świetnie sprawdzi się na imprezę i zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

350 g mąka tortowa lubella

200 g masło

100 g cukier puder

1 łyżka mąka ziemniaczana

1 szt. jajko

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 opak. migdały

1 szczyp. sól

50 g dżem truskawkowy 100% łowicz

Przygotowanie


W misce wymieszaj mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól.

Dodaj masło w temperaturze pokojowej i jajko. Całość dokładnie zagnieć na gładkie ciasto.

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Z ciasta odrywaj małe porcje i formuj wałeczki o długości palca. Delikatnie uformuj zgięcia w miejscu stawów, a następnie lekko ponacinaj, aby przypominały zmarszczki.

Na końcu każdego ciasteczka umieść migdał, wciskając go lekko, by przypominał paznokieć.

Paluchy ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 10 minut, aż lekko się zarumienią.

Po upieczeniu, gdy ciasteczka ostygną, nałóż odrobinę dżemu truskawkowego wokół migdałów, by uzyskać efekt krwi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

217

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

28

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły