Ciasteczka owsiano-orkiszowe

kontakt_3
Ciasteczka owsiano-orkiszowe

2

3.5 / 13

Chrupiące ciasteczka owsiano-orkiszowe. Sposób na domową, słodką przekąskę dla dzieci i nie tylko. Zapakuj do śniadaniówki lub zrób przyjemność dziecku na podwieczorek.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

100 g masło

1 szt. jajko

0.50 szkl. mąka orkiszowa

0.25 łyżecz. soda oczyszczona

1.50 szkl. płatki owsiane

3 łyżka ziarna słonecznika

3 łyżka pestki dyni

2 łyżecz. orzechy włoskie

Przygotowanie


1

Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko i ponownie ucieramy przez minutę. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy lub zagniatamy ręką.

2

Z ciasta formujemy kulki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Między ciastkami pozostawiamy ok 3 cm odstępy.

3

Pieczemy 15-17 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Studzimy. SMACZNEGO!!!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

207

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

19

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły