Ciasteczka owsiane z żurawiną
m7
1
0 / 0
Proponujemy pyszną przegryzkę - ciasteczka owsiane z żurawiną. Można je zrobić w ostatniej chwili, gdyż piecze się je tylko 15 minut. Do ciasteczek równie dobre są rodzynki, morele, daktyle, figi i inne suszone owoce. Uwaga, chrupanie tych ciastek naprawdę wciąga!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
0.50 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
0.50 łyżeczka sól
1 szt. jaja kurze całe
5 dek. migdały
5 dek. orzechy laskowe
10 dek. żurawina suszona
18 dek. cukier
12.50 dek. masło
60 dek. płatki owsiane
15 dek. mąka pszenna
15 dek. czekolada biała
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i płatkami owsianymi.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i wanilię i jeszcze trochę ucierać.
Całość wymieszać z mąką, płatkami owsianymi, dodać żurawinę, pokrojone orzechy i migdały.
Czekoladę grubo pokroić i dodać do masy.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z powstałej masy formować niewielkie placuszki i układać na blaszce. Upiec do zarumienia w 180 stopniach C ok. 15 minut.