0

Składniki

1 Kilogram
mąka pszenna tortowa
1 Szczypta
sól
1.5 Szklanki
cukier
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
5 Sztuk
jaja kurze całe
1 Sztuka
PROSZEK DO PIECZENIA
4 Łyżki
masło
2 Łyżki
miód
40 Dekagramów
orzechy włoskie
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i miód.
  2. Wszystko ucieram na gęstą maśę o konsystencji śmietany.
  3. Wysypuje mąkę tortową na stolnicę i wlewam składniki z miski, dodając stopione masło, orzechy włoskie mielone i rodzynki oraz
  4. szczyptę soli.
  5. Wyrabiam ciasto około 20 minut, potem wałkuję i wyciskam foremkami.
  6. Wkładam na 8-10 minut do piekarnika na 180 stopni.

Opis

Ciastka są smakowite i kruche, zrobiłam je z głowy, są dobre na różne okazje.

Podobne przepisy

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Pierniczki kakaowe

Łatwy Do 3 godz
Pierniczki kakaowe

Kakaowe jajka niespodzianka

Łatwy Do 1 godz
Kakaowe jajka niespodzianka

Keks

Łatwy Do 3 godz
Keks

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Średni Do 1,5 godz
Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Łatwy Do 1 godz
Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!