Ciasteczka orzechowo-miodowe
m7
Ciastka są smaczne i kruche z dodatkiem miodu, orzechów i rodzynek. Znakomicie sprawdzą się na drugie śniadanie lub jako słodka przekąska.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
106
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciastka są smaczne i kruche z dodatkiem miodu, orzechów i rodzynek. Znakomicie sprawdzą się na drugie śniadanie lub jako słodka przekąska.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
80 porcji
Składniki
1 kg mąka pszenna tortowa
1 szczyp. sól
1.50 szkl. cukier
1 szt. cukier waniliowy
5 szt. jaja kurze całe
1 szt. proszek do pieczenia
4 łyżka masło
2 łyżka miód
40 dag. orzechy włoskie
Przygotowanie
Jajka wbić do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i miód.
Wszystko utrzeć na gęstą masę o konsystencji śmietany.
Wysypać mąkę tortową na stolnicę i wlać składniki z miski, dodając stopione masło, orzechy włoskie mielone i rodzynki oraz szczyptę soli.
Wyrabiać ciasto około 20 minut, potem rozwałkować i wycinać ciastka.
Piec 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.