0

Składniki

1 Kilogram
mąka pszenna tortowa
1 Szczypta
sól
1.5 Szklanki
cukier
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
5 Sztuk
jaja kurze całe
1 Sztuka
PROSZEK DO PIECZENIA
4 Łyżki
masło
2 Łyżki
miód
40 Dekagramów
orzechy włoskie
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i miód.
  2. Wszystko ucieram na gęstą maśę o konsystencji śmietany.
  3. Wysypuje mąkę tortową na stolnicę i wlewam składniki z miski, dodając stopione masło, orzechy włoskie mielone i rodzynki oraz
  4. szczyptę soli.
  5. Wyrabiam ciasto około 20 minut, potem wałkuję i wyciskam foremkami.
  6. Wkładam na 8-10 minut do piekarnika na 180 stopni.

Opis

Ciastka są smakowite i kruche, zrobiłam je z głowy, są dobre na różne okazje.

Podobne przepisy

Ciasto orzechowe z miodem.

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ciasto orzechowe z miodem.

Keks świąteczny

Przepis
Średni Do 1 godz
Keks świąteczny

Gofry zwyczajne

Przepis
Łatwy Do 40 min
Gofry zwyczajne

Ciastka owsiane z czekoladą

Przepis
Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Pierniczki kakaowe

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pierniczki kakaowe

Piernik

Przepis
Średni Do 3 godz
Piernik

Orzeszki

Przepis
Średni Do 1 godz
Orzeszki

Tort czekoladowy

Przepis
Trudny Do 3 godz
Tort czekoladowy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!