0

Składniki

1 Kilogram
mąka pszenna tortowa
1 Szczypta
sól
1.5 Szklanki
cukier
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
5 Sztuk
jaja kurze całe
1 Sztuka
PROSZEK DO PIECZENIA
4 Łyżki
masło
2 Łyżki
miód
40 Dekagramów
orzechy włoskie
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i miód.
  2. Wszystko ucieram na gęstą maśę o konsystencji śmietany.
  3. Wysypuje mąkę tortową na stolnicę i wlewam składniki z miski, dodając stopione masło, orzechy włoskie mielone i rodzynki oraz
  4. szczyptę soli.
  5. Wyrabiam ciasto około 20 minut, potem wałkuję i wyciskam foremkami.
  6. Wkładam na 8-10 minut do piekarnika na 180 stopni.

Opis

Ciastka są smakowite i kruche, zrobiłam je z głowy, są dobre na różne okazje.

Podobne przepisy

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz

Kakaowe jajka niespodzianka

Łatwy Do 1 godz

Keks

Łatwy Do 3 godz

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Łatwy Do 1 godz

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Średni Do 1,5 godz

Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Łatwy Do 1 godz

Wiedeński tort Sachera

Średni Do 40 min

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!