Ciasteczka mocno waniliowe z cukrem

m7
Ciasteczka mocno waniliowe z cukrem

1

0 / 0

Bardzo dobre ciasteczka, pięknie pachnące wanilią, kruche, maślane, po prostu nie sposób im się oprzeć.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

0.25 łyżecz. ekstrakt waniliowy

115 g masło

50 g cukier waniliowy

200 g mąka pszenna tortowa

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. jaja kurze całe

3 łyżka mąka ziemniaczana

1 łyżka mleko

2 łyżka cukier

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

Przygotowanie


1

Masło ubić z cukrem do puszystości. Wbić jajko i ekstrakt z wanilii, dalej ubijając (w tym momencie masa lubi się warzyć, ale kompletnie się tym nie przejmować, bo nie ma to wpływu na ciasto). Dodać mąkę, proszek, sodę oraz skrobię i zmiksować/wyrobić. Ciasto powinno być mięciutkie, nie klejące.

2

Blat wysypać mąką. Ciasto rozwałkować, wycinać ciasteczka, delikatnie przenosić je na wyłożoną papierem blachę (są bardzo delikatne i miękkie, najlepiej podważać je nożem).

3

Jajko roztrzepać z mlekiem. Posmarować ciastka, posypać cukrem. Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu studzić na kratce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły