Ciasteczka mocno waniliowe z cukrem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasteczka mocno waniliowe z cukrem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976041964.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo dobre ciasteczka, pięknie pachnące wanilią, kruche, maślane, po prostu nie sposób im się oprzeć.
1
0 / 0
Bardzo dobre ciasteczka, pięknie pachnące wanilią, kruche, maślane, po prostu nie sposób im się oprzeć.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
0.25 łyżecz. ekstrakt waniliowy
115 g masło
50 g cukier waniliowy
200 g mąka pszenna tortowa
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. jaja kurze całe
3 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżka mleko
2 łyżka cukier
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
Przygotowanie
Masło ubić z cukrem do puszystości. Wbić jajko i ekstrakt z wanilii, dalej ubijając (w tym momencie masa lubi się warzyć, ale kompletnie się tym nie przejmować, bo nie ma to wpływu na ciasto). Dodać mąkę, proszek, sodę oraz skrobię i zmiksować/wyrobić. Ciasto powinno być mięciutkie, nie klejące.
Blat wysypać mąką. Ciasto rozwałkować, wycinać ciasteczka, delikatnie przenosić je na wyłożoną papierem blachę (są bardzo delikatne i miękkie, najlepiej podważać je nożem).
Jajko roztrzepać z mlekiem. Posmarować ciastka, posypać cukrem. Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu studzić na kratce.