Ciasteczka misiaczki

Łowicz

Złote ciasteczka staną się ulubioną przekąską nie tylko dla najmłodszych. Doskonale smakują z dżemem z agrestu i kiwi, ale każdy znajdzie idealną wersję smakową dla siebie. To idealny pomysł na wspólne pieczenie z dziećmi, zabawę w dekorowanie i kreatywną formę podania. Ciasteczka są kruche, delikatne i aromatyczne — świetnie sprawdzą zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnych uroczystości czy przyjęć dla dzieci.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
929
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
108
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 2
Złote ciasteczka staną się ulubioną przekąską nie tylko dla najmłodszych. Doskonale smakują z dżemem z agrestu i kiwi, ale każdy znajdzie idealną wersję smakową dla siebie. To idealny pomysł na wspólne pieczenie z dziećmi, zabawę w dekorowanie i kreatywną formę podania. Ciasteczka są kruche, delikatne i aromatyczne — świetnie sprawdzą zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnych uroczystości czy przyjęć dla dzieci.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
225 g miękkie masło
100 g cukier puder
1 szt. jajko
330 g mąka puszysta tortowa lubella
0.50 łyżecz. sól
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
1 łyżecz. proszek do pieczenia
Zielony dip
280 g dżem łowicz agrest i kiwi
0.50 szt. cytryna
Do dekoracji
50 g migdały
Przygotowanie
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, wymieszaj.
W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do masy maślanej i szybko zagnieć gładkie ciasto.
Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 60 minut.
Rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość 3–4 mm. Wykrawaj ciasteczka foremką w kształcie misia. Na każdym połóż połówkę migdała i lekko dociśnij łapkami misia.
Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180–200°C przez ok. 10–12 minut, do złotego koloru (uważaj, by się nie przypaliły).
Dżem z agrestu i kiwi zblenduj krótko z sokiem z cytryny – tylko tyle, aby uzyskać gładki, ale lekko owocowy sos.
Ciasteczka misie serwuj z zielonym dipem w miseczce na środku talerza.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
929
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
108
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Jajka