Ciasteczka misiaczki

Łowicz
Ciasteczka misiaczki

0

5 / 2

Złote ciasteczka staną się ulubioną przekąską nie tylko dla najmłodszych. Doskonale smakują z dżemem z agrestu i kiwi, ale każdy znajdzie idealną wersję smakową dla siebie. To idealny pomysł na wspólne pieczenie z dziećmi, zabawę w dekorowanie i kreatywną formę podania. Ciasteczka są kruche, delikatne i aromatyczne — świetnie sprawdzą zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnych uroczystości czy przyjęć dla dzieci.

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

225 g miękkie masło

100 g cukier puder

1 szt. jajko

330 g mąka puszysta tortowa lubella

0.50 łyżecz. sól

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

1 łyżecz. proszek do pieczenia

Zielony dip

280 g dżem łowicz agrest i kiwi

0.50 szt. cytryna

Do dekoracji

50 g migdały

Przygotowanie


1

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, wymieszaj.

2

W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do masy maślanej i szybko zagnieć gładkie ciasto.

3

Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 60 minut.

4

Rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość 3–4 mm. Wykrawaj ciasteczka foremką w kształcie misia. Na każdym połóż połówkę migdała i lekko dociśnij łapkami misia.

5

Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180–200°C przez ok. 10–12 minut, do złotego koloru (uważaj, by się nie przypaliły).

6

Dżem z agrestu i kiwi zblenduj krótko z sokiem z cytryny – tylko tyle, aby uzyskać gładki, ale lekko owocowy sos.

7

Ciasteczka misie serwuj z zielonym dipem w miseczce na środku talerza.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

929

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

108

gram

Tłuszcze

48

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły