Ciasteczka laski Świętego Mikołaja

Lubella
Ciasteczka laski Świętego Mikołaja

0

0 / 0

Ciasteczka w kształcie lasek Świętego Mikołaja to doskonały wybór na bożonarodzeniowy stół. Ich czerwono-białe paski nie tylko zachwycają wyglądem, ale również nadają świątecznego charakteru każdemu spotkaniu przy choince. Idealnie smakują do kubka gorącej czekolady lub aromatycznej herbaty zimowej. Ich przygotowanie to także świetna zabawa dla całej rodziny!

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

340 g mąka pszenna lubella

180 g masło

100 g cukier puder

1 szt. jajko

1 szt. żółtko

1 szczyp. sól

1 szt. czerwony barwnik spożywczy

Przygotowanie


1

W misce umieścić wszystkie składniki i wyrobić ręcznie na gładką masę.

2

Podzielić na dwie części. Jedną z nich zabarwić czerwonym barwnikiem.

3

Z ciasta uformować dwie kule, owinąć je folią spożywczą i umieścić w lodówce na około 30 minut.

4

Oba ciasta podzielić na 24 gramowe kawałki i uformować jednakowej długości cienkie wałeczki. Następnie przeciąć je w połowie. Mają być jednakowej długości.

5

Połączyć jeden wałeczek białego ciasta z czerwonym, skręcając je razem, aby uzyskać efekt spirali.

6

Skręcone wałeczki formować w kształt laski, a końcówki równo przyciąć.

7

Przełożyć delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

8

Uformowane ciastka schłodzić w lodówce przez 15 minut, aby zachowały swój kształt.

9

Piec w temperaturze 180℃ przez około 10 minut.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły