Ciasteczka kruche z marmoladą

uwielbiampl
Ciasteczka kruche z marmoladą

Średnia 3.1 / 38

Oceń!

Kruche ciasteczka - ulubiony przysmak dzieci i nie tylko… To także świetna przekąska dla dorosłych łasuchów! Bez względu na wiek warto sprawdzić nasz przepis na kruche ciasteczka z marmoladą. Palce lizać!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

225 g mąka lubella puszysta krupczatka

72 g słodzik

125 g masło

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. laska wanilii

1 szt. cytryna

4 łyżka dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz

1 łyżka rum

Przygotowanie


Mąkę, żółtko, 50 g słodzik dla diabetyków, rum, miąższ z laski wanilii, skórkę cytrynową oraz tłuszcz zagniatamy na gładkie ciasto, ewentualnie dodajemy łyżkę wody.

Następnie przykryte ciasto pozostawiamy na 30 minut w lodówce.

Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm i za pomocą szklanki bądź kieliszka wycinamy z niego ok. 50 kółek o średnicy 5 cm.

W połowie powstałych w ten sposób placuszków wycinamy foremkami lub nożem małe gwiazdki, serduszka oraz księżyce.

Ciastka układamy na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175°C przez 10-12 min. Studzimy na ruszcie.

Podgrzewamy dżem dla diabetyków i smarujemy nim wszystkie ciastka, a następnie składamy je parami.

Na wierzch posypujemy 22 g słodzika dla diabetyków. Napełniamy ciasteczka resztą dżemu, układamy na talerzu i pozostawiamy do zastygnięcia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

221

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły