Ciasteczka korzenne

decomorreno
Ciasteczka korzenne

0

4.8 / 4

Zainspiruj się naszym przepisem na pyszne, niezwykle bogate w smaku i baaardzo aromatyczne ciasteczka korzenne. Są wprost idealne zwłaszcza w okresie jesienno - zimowym. Ciasteczka dodatkowo przełożone zostały puszystym serkiem kremowym, dzięki czemu nabrały wyjątkowo delikatnej konsystencji. Takiemu połączeniu po prostu nie sa się oprzeć. :)

15

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

270 g mąka pszenna lubella

2 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka przyprawa do piernika

1 łyżeczka soda oczyszczona

150 g cukier brązowy

115 g masło

60 syrop klonowy

0.50 łyżeczka imbir

1 szt. jaja

60 maślanka

0.50 łyżeczka cynamon

85 g masło

185 g cukier puder

170 g serek kremowy

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

W misce połącz mąkę, cynamon, przyprawy i sodę oczyszczoną.

2

W drugiej misce ubij brązowy cukier, rozpuszczone masło oraz syrop klonowy. Dodaj jajko, maślankę i wymieszaj mokre składniki.

3

Do mokrych składników dodaj suche i wymieszaj ciasto. Przykryj folią i odstaw do lodówki na około 60 minut.

4

Schłodzone ciasto podziel na 32 kulki, rozłóż je na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

5

Piecz każdą z blach przez około 11-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do wystygnięcia.

6

Przygotuj krem: ubij miękkie masło z cukrem pudrem. Dodawaj następnie stopniowo serek kremowy (temp. pokojowa). Nie ubijaj zbyt długo, aby krem się nie rozwarstwił.

7

Przełóż krem do rękawa cukierniczego i przekładaj nim ciasteczka. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły