Ciasteczka karbowane

m7
Ciasteczka karbowane

0

1.5 / 2

Szybkie, kruche i bardzo smaczne ciasteczka karbowane. Spróbuj naszego przepisu, a nawet do niego wrócisz nie raz.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kostka margaryna mleczna

1 szkl. cukier puder

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. żółtko jaja kurzego

20 dag. mąka pszenna tortowa

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. aromat cytrynowy

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać i wsypać na stolnicę.

2

Dodać drobno pokrojoną, zimną margarynę i siekać nożem, aż utworzą się grudki.

3

Następnie dodać cukier puder, jajko, żółtko, proszek do pieczenia oraz kilka kropli aromatu.

4

Całość wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Powinno być twarde i swobodnie odchodzić od rąk.

5

Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.

6

Na maszynkę do mielenia mięsa nałożyć specjalną blaszkę do formowania ciastek i przepuszczać je, formując równej długości ciastka.

7

Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się nie dotykały.

8

Wstawić ciastka do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec około 20 minut na złoty kolor.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły