Ciasteczka karbowane
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ciasteczka karbowane](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F3982-1702057740162.jpeg&w=3840&q=75)
Szybkie, kruche i bardzo smaczne ciasteczka karbowane. Spróbuj naszego przepisu, a nawet do niego wrócisz nie raz.
0
1.5 / 2
Szybkie, kruche i bardzo smaczne ciasteczka karbowane. Spróbuj naszego przepisu, a nawet do niego wrócisz nie raz.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kostka margaryna mleczna
1 szkl. cukier puder
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. żółtko jaja kurzego
20 dag. mąka pszenna tortowa
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. aromat cytrynowy
Przygotowanie
Mąkę przesiać i wsypać na stolnicę.
Dodać drobno pokrojoną, zimną margarynę i siekać nożem, aż utworzą się grudki.
Następnie dodać cukier puder, jajko, żółtko, proszek do pieczenia oraz kilka kropli aromatu.
Całość wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Powinno być twarde i swobodnie odchodzić od rąk.
Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
Na maszynkę do mielenia mięsa nałożyć specjalną blaszkę do formowania ciastek i przepuszczać je, formując równej długości ciastka.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się nie dotykały.
Wstawić ciastka do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec około 20 minut na złoty kolor.