Ciasteczka jeżyki

decomorreno
Ciasteczka jeżyki

0

5 / 1

Oto jesienna odsłona ciasteczek od DecoMorreno, która przypadnie do gustu nie tylko dzieciom! Przedstawiamy jeżyki, które wyglądają jak te urocze zwierzątka ale smakują jak pyszne maślano-czekoladowe ciasteczka. Nie potrzebujesz do ich wykonania żadnych specjalnych foremek, a ich przygotowanie sprawi zarówno Tobie jak i Twoim małym pomocnikom mnóstwo frajdy :)

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

140 g mąka pszenna lubella

10 g kakao decomorreno

40 g cukier puder

30 g mąka migdałowa

60 g masło

3 łyżka woda

24 szt. perełki cukrowe

0.50 szkl. posypka czekoladowa

80 g czekolada deserowa

Przygotowanie


1

Mąkę, kakao oraz cukier puder przesiej do miski. Dodaj mąkę migdałową oraz rozpuszczone masło.

2

Zagnieć ciasto, aby uzyskać odpowiednią konsystencje dodaj wodę. Ciasto powinno być zwarte i plastyczne, nie powinno się kruszyć.

3

Podziel ciasto na 12 części i uformuj jeżyki. Ułóż na blasze wyłożone papierem do pieczenia i piecz przez około 12 minut w temp. 175 C.

4

Po wyjęciu ciastek z piekarnika, włóż cukrowe oczka.

5

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Za pomocą łyżeczki nakładaj ją na wierzch ciastek, następnie obtocz w czekoladowej posypce.

6

Za pomocą wykałaczki zrób czekoladą noski i źrenice na oczkach. Podawaj ciastka po schłodzeniu. Smacznego!

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły