Ciasteczka jeżyki
decomorreno
Oto jesienna odsłona ciasteczek od DecoMorreno, która przypadnie do gustu nie tylko dzieciom! Przedstawiamy jeżyki, które wyglądają jak te urocze zwierzątka ale smakują jak pyszne maślano-czekoladowe ciasteczka. Nie potrzebujesz do ich wykonania żadnych specjalnych foremek, a ich przygotowanie sprawi zarówno Tobie jak i Twoim małym pomocnikom mnóstwo frajdy :)
0
5 / 1
Oto jesienna odsłona ciasteczek od DecoMorreno, która przypadnie do gustu nie tylko dzieciom! Przedstawiamy jeżyki, które wyglądają jak te urocze zwierzątka ale smakują jak pyszne maślano-czekoladowe ciasteczka. Nie potrzebujesz do ich wykonania żadnych specjalnych foremek, a ich przygotowanie sprawi zarówno Tobie jak i Twoim małym pomocnikom mnóstwo frajdy :)
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
140 g mąka pszenna lubella
10 g kakao decomorreno
40 g cukier puder
30 g mąka migdałowa
60 g masło
3 łyżka woda
24 szt. perełki cukrowe
0.50 szkl. posypka czekoladowa
80 g czekolada deserowa
Przygotowanie
Mąkę, kakao oraz cukier puder przesiej do miski. Dodaj mąkę migdałową oraz rozpuszczone masło.
Zagnieć ciasto, aby uzyskać odpowiednią konsystencje dodaj wodę. Ciasto powinno być zwarte i plastyczne, nie powinno się kruszyć.
Podziel ciasto na 12 części i uformuj jeżyki. Ułóż na blasze wyłożone papierem do pieczenia i piecz przez około 12 minut w temp. 175 C.
Po wyjęciu ciastek z piekarnika, włóż cukrowe oczka.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Za pomocą łyżeczki nakładaj ją na wierzch ciastek, następnie obtocz w czekoladowej posypce.
Za pomocą wykałaczki zrób czekoladą noski i źrenice na oczkach. Podawaj ciastka po schłodzeniu. Smacznego!
Wideo z przygotowania przepisu
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten