Ciasteczka Frankensteina z ryżu i pianek

EkspertOdKuchni
Ciasteczka Frankensteina z ryżu i pianek

0

0 / 0

Ciasteczka Frankensteina z ryżu i pianek to prosty i efektowny deser na Halloween. Chrupiące, słodkie batoniki z dmuchanego ryżu i marshmallow w zielonym kolorze, ozdobione oczkami i czekoladą, zachwycą dzieci i dorosłych. Zrobisz je bez pieczenia w pół godziny – idealne na halloweenowe przyjęcie, szkolny poczęstunek lub kreatywną zabawę w kuchni.

7

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


9 porcji

Składniki

150 g pianki marshmallows

10 g masło

0.50 łyżecz. zielony barwnik spożywczy

100 g ryż preparowany

3 łyżka posypka kolorowa

18 szt. sztuczne jadalne oczy

50 g mleczna czekolada

Przygotowanie


1

Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu.

2

Dodajemy pianki marshmallow i mieszamy, aż całkowicie się rozpuszczą.

3

Dodajemy kilka kropel zielonego barwnika spożywczego i mieszamy, aż masa będzie jednolicie zielona.

4

Wsypujemy dmuchany ryż i dokładnie mieszamy, żeby całkowicie połączył się z masą piankową.

5

Masę przekładamy do prostokątnej formy (wymiary 25 × 15 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, równamy wierzch szpatułką, tworząc prostokąt. Po lekkim przestudzeniu wyjmujemy masę z formy i kroimy ją na 9 równych prostokątów.

6

Posypujemy wierzch każdego prostokąta kolorowymi wiórkami, tworząc włosy Frankensteina.

7

Przyklejamy sztuczne jadalne oczy do ciastek.

8

Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, przekładamy do dyspensera z dzióbkiem i rysujemy buźki na ciasteczkach – smutne, z X lub inne halloweenowe.

9

Odstawiamy ciasteczka na 15–20 minut, aż czekolada i masa całkowicie stwardnieją.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły