Ciasteczka Frankensteina z ryżu i pianek
EkspertOdKuchni

Ciasteczka Frankensteina z ryżu i pianek to prosty i efektowny deser na Halloween. Chrupiące, słodkie batoniki z dmuchanego ryżu i marshmallow w zielonym kolorze, ozdobione oczkami i czekoladą, zachwycą dzieci i dorosłych. Zrobisz je bez pieczenia w pół godziny – idealne na halloweenowe przyjęcie, szkolny poczęstunek lub kreatywną zabawę w kuchni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasteczka Frankensteina z ryżu i pianek to prosty i efektowny deser na Halloween. Chrupiące, słodkie batoniki z dmuchanego ryżu i marshmallow w zielonym kolorze, ozdobione oczkami i czekoladą, zachwycą dzieci i dorosłych. Zrobisz je bez pieczenia w pół godziny – idealne na halloweenowe przyjęcie, szkolny poczęstunek lub kreatywną zabawę w kuchni.
7
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
9 porcji
Składniki
150 g pianki marshmallows
10 g masło
0.50 łyżecz. zielony barwnik spożywczy
100 g ryż preparowany
3 łyżka posypka kolorowa
18 szt. sztuczne jadalne oczy
50 g mleczna czekolada
Przygotowanie
Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu.
Dodajemy pianki marshmallow i mieszamy, aż całkowicie się rozpuszczą.
Dodajemy kilka kropel zielonego barwnika spożywczego i mieszamy, aż masa będzie jednolicie zielona.
Wsypujemy dmuchany ryż i dokładnie mieszamy, żeby całkowicie połączył się z masą piankową.
Masę przekładamy do prostokątnej formy (wymiary 25 × 15 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, równamy wierzch szpatułką, tworząc prostokąt. Po lekkim przestudzeniu wyjmujemy masę z formy i kroimy ją na 9 równych prostokątów.
Posypujemy wierzch każdego prostokąta kolorowymi wiórkami, tworząc włosy Frankensteina.
Przyklejamy sztuczne jadalne oczy do ciastek.
Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, przekładamy do dyspensera z dzióbkiem i rysujemy buźki na ciasteczkach – smutne, z X lub inne halloweenowe.
Odstawiamy ciasteczka na 15–20 minut, aż czekolada i masa całkowicie stwardnieją.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.