Ciasteczka francuskie z brzoskwinią

m7
Ciasteczka francuskie z brzoskwinią

0

0 / 0

Szybkie i smaczne ciasteczka z dżemem i połówkami brzoskwiń. Można również przygotować je z innym nadzieniem.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 szczyp. cukier puder

1 szczyp. sól

1 puszka brzoskwinia w syropie

4 szt. jajko

1 szt. dżem brzoskwiniowy niskosłodzony

1.50 łyżka woda

40 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna

40 dag. margaryna zwykła

Przygotowanie


1

30 dag maki, jajka, wodę oraz sól zagnieść ze sobą. Na stolnice wysypać pozostałe 10 dag mąki i rozwałkować ciasto. Na rozwałkowane ciasto położyć margarynę i zawinąć w ciasto. Wałkiem, mocno "bić" ciasto. Następnie rozwałkować i zwinąć na 4 części i ponownie "pobić" ciasto i rozwałkować. Czynność tą powtórzyć 4 razy. Ciasto zawinąć w ściereczkę i schłodzić w lodówce przez 24 godziny.

2

Po tym czasie ciasto rozwałkować i powycinać kwadraty 10x10cm. W co drugim wyciąć za pomocą literatki (szklaneczki) koła. Na całe kwadraty nałożyć kwadrat z dziurką i lekko skleić. Posypać cukrem pudrem i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Piec w temp. 160 stopni C ok. 30 min. Upieczone pozostawić do ostygnięcia. W dziurkę nałożyć dżem, a następnie przykryć kawałkiem brzoskwini. Brzoskwinie naciąć bardzo ostrym nożem. Posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły