Ciasteczka francuskie z brzoskwinią
m7
Szybkie i smaczne ciasteczka z dżemem i połówkami brzoskwiń. Można również przygotować je z innym nadzieniem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
278
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szybkie i smaczne ciasteczka z dżemem i połówkami brzoskwiń. Można również przygotować je z innym nadzieniem.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 szczyp. cukier puder
1 szczyp. sól
1 puszka brzoskwinia w syropie
4 szt. jajko
1 szt. dżem brzoskwiniowy niskosłodzony
1.50 łyżka woda
40 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
40 dag. margaryna zwykła
Przygotowanie
30 dag maki, jajka, wodę oraz sól zagnieść ze sobą. Na stolnice wysypać pozostałe 10 dag mąki i rozwałkować ciasto. Na rozwałkowane ciasto położyć margarynę i zawinąć w ciasto. Wałkiem, mocno "bić" ciasto. Następnie rozwałkować i zwinąć na 4 części i ponownie "pobić" ciasto i rozwałkować. Czynność tą powtórzyć 4 razy. Ciasto zawinąć w ściereczkę i schłodzić w lodówce przez 24 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i powycinać kwadraty 10x10cm. W co drugim wyciąć za pomocą literatki (szklaneczki) koła. Na całe kwadraty nałożyć kwadrat z dziurką i lekko skleić. Posypać cukrem pudrem i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Piec w temp. 160 stopni C ok. 30 min. Upieczone pozostawić do ostygnięcia. W dziurkę nałożyć dżem, a następnie przykryć kawałkiem brzoskwini. Brzoskwinie naciąć bardzo ostrym nożem. Posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
278
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.