Ciasteczka francuskie z brzoskwinią

m7
Ciasteczka francuskie z brzoskwinią

Średnia 0 / 0

Oceń!

Szybkie i smaczne ciasteczka z dżemem i połówkami brzoskwiń. Można również przygotować je z innym nadzieniem.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 szczyp. cukier puder

1 szczyp. sól

1 puszka brzoskwinia w syropie

4 szt. jajko

1 szt. dżem brzoskwiniowy niskosłodzony

1.50 łyżka woda

40 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna

40 dag. margaryna zwykła

Przygotowanie


30 dag maki, jajka, wodę oraz sól zagnieść ze sobą. Na stolnice wysypać pozostałe 10 dag mąki i rozwałkować ciasto. Na rozwałkowane ciasto położyć margarynę i zawinąć w ciasto. Wałkiem, mocno "bić" ciasto. Następnie rozwałkować i zwinąć na 4 części i ponownie "pobić" ciasto i rozwałkować. Czynność tą powtórzyć 4 razy. Ciasto zawinąć w ściereczkę i schłodzić w lodówce przez 24 godziny.

Po tym czasie ciasto rozwałkować i powycinać kwadraty 10x10cm. W co drugim wyciąć za pomocą literatki (szklaneczki) koła. Na całe kwadraty nałożyć kwadrat z dziurką i lekko skleić. Posypać cukrem pudrem i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Piec w temp. 160 stopni C ok. 30 min. Upieczone pozostawić do ostygnięcia. W dziurkę nałożyć dżem, a następnie przykryć kawałkiem brzoskwini. Brzoskwinie naciąć bardzo ostrym nożem. Posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

278

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły