Ciasteczka dwukolorowe
decomorreno
0
5 / 2
0
Kto ma ochotę na ciasteczko ręka w górę! Łapcie nasz przepis na te niesamowicie pyszne dwukolorowe pyszności. Przygotowanie ciasteczek jest niezwykle proste i stanowi świetną zabawę dla całej rodziny, zwłaszcza dzieci. Spróbujecie - przepadniecie :)
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
160 gr lubella mąka puszysta uniwersalna
1.50 łyżeczka proszek do pieczenia
110 gr masło
175 gr cukier brązowy
1 szt jaja
2 łyżeczka ekstrakt waniliowy
15 gr kakao decomorreno
90 gr biała czekolada
90 gr czekolada deserowa
15 gr lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
W misce ubij miękkie masło wraz cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj następnie jajko i ekstrakt waniliowy i ubij ponownie.
Dodawaj stopniowo wymieszane suche składniki (mąka 160g + proszek do pieczenia) do mokrych i wymieszaj szpatułką. Podziel na pół, do jednej połowy dodaj pozostałe 15 g mąki, do drugiej 15 g kakao DecoMorreno.
Posiekaj czekoladę i dodaj na przemian białą do kakaowej masy, a deserową do jasnego ciasta. Obie kulki ciasta owiń folią i włóż do lodówki do schłodzenia na minimum 1,5 godziny.
Formuj ciastka łącząc ze sobą kawałek jasnego i ciemnego. Nie rozpłaszczaj ich zbyt na blasze, gdyż rozpłyną się na brzegi. Piecz przez około 10 minut w 180°C. Smacznego!
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka