Ciasteczka czekoladowe z czekoladowymi łezkami
decomorreno
Wypróbuj nasz przepis na mocno-czekoladowe ciasteczka, za które nie jeden z pewnością dałby się pokroić! Te łatwe w przygotowaniu ciasteczka z kawałkami czekolady uwiodą cię swoim aromatem i intensywnym smakiem. Ciastka w środku są przyjemnie miękkie, a z wierzchu chrupiące. Idealnie sprawdzą się jako przekąska w szkole, w pracy lub na pikniku. Do prostego przygotowania i do smacznego chrupania!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
240
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 6
Wypróbuj nasz przepis na mocno-czekoladowe ciasteczka, za które nie jeden z pewnością dałby się pokroić! Te łatwe w przygotowaniu ciasteczka z kawałkami czekolady uwiodą cię swoim aromatem i intensywnym smakiem. Ciastka w środku są przyjemnie miękkie, a z wierzchu chrupiące. Idealnie sprawdzą się jako przekąska w szkole, w pracy lub na pikniku. Do prostego przygotowania i do smacznego chrupania!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
125 g mąka lubella
60 g kakao decomorreno
130 g cukier brązowy
70 g cukier biały
120 g masło
1 szt. jajko
1 szczyp. sól
1 szt. czekolada
Przygotowanie
Miękkie masło utrzyj z cukrami. Dodaj następnie duże jajko. Wsyp mąkę oraz kakao i sól. Do ciasto dodaj czekoladowe kropelki lub pokrojoną czekoladę.
Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 5 godzin, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki podziel ciasto na 12 kulek.
Rozłóż kulki na dwóch dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz każdą z nich po około 10-12 minut w temp. 180ºC.
Po upieczeniu pozostaw na blasze do wystygnięcia, ciastka staną się wtedy zwarte i chrupiące.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
240
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka