Ciasteczka amoniaczki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
eluchap
![Ciasteczka amoniaczki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977249013.jpeg&w=3840&q=75)
Ciasteczka do kawy - amoniaczki. Ten przepis jest niezwykle prosty i w szybki sposób możemy wyczarować kruche ciasteczka.
1
0 / 0
Ciasteczka do kawy - amoniaczki. Ten przepis jest niezwykle prosty i w szybki sposób możemy wyczarować kruche ciasteczka.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
60 porcji
Składniki
1 kg mąka pszenna tortowa
2 łyżecz. amoniak
1 kostka margaryna zwykła
1 szkl. śmietana
3 szt. jajko
2 szt. cukier waniliowy
5 dag. smalec
10 dag. cukier puder
Przygotowanie
Mąkę przesiać, dodać margarynę połączyć, wyrobić palcami.
Cukier waniliowy, cukier puder, jajka, amoniak wymieszać ze śmietaną.
Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm. Foremkami wykrawać ciasteczka.
Piec w temp. 180stopni, przez 10-15minut.
W wierzch ciastek można wcisnąć kryształki cukru.