Ciasteczka amerykańskie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
bartek
![Ciasteczka amerykańskie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974151143.jpeg&w=3840&q=75)
Słodko-słone maślane ciasteczka, które przygotujesz w mgnieniu oka. Do ciastek można użyć dodatkowo czekolady lub bakalii.
0
0 / 0
Słodko-słone maślane ciasteczka, które przygotujesz w mgnieniu oka. Do ciastek można użyć dodatkowo czekolady lub bakalii.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. cukier waniliowy
225 g masło
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. czekolada
12 łyżka cukier
12 łyżka cukier brązowy
2 dag. mąka pszenna tortowa lubella
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 200 stopni C.
W mniejszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Masło (temperatura pokojowa), biały i brązowy cukier oraz cukier waniliowy wymieszać w dużej misce.
Dodawać po jednym jajku do dużej miski i ciągle ucierać mikserem. Następnie do dużej miski dodawać suchą mieszankę z małej miski.
Dodać pokruszonej czekolady do ciasta - można i bez czekolady.
Wykładać łyżeczką kleksy ciasta na blachę, rozmazać na płasko.
Piec przez ok. 9-11 minut.