Ciacho mocno czekoladowe z żurawiną
mauryca7
Ciacho mocno czekoladowe z żurawiną, któremu nikt się nie oprze... Uda się nawet temu, kto przypala wodę na herbatę. Sukces gwarantowany, goście zachwyceni, należy się liczyć z błaganiami o przepis!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
642
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
57
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciacho mocno czekoladowe z żurawiną, któremu nikt się nie oprze... Uda się nawet temu, kto przypala wodę na herbatę. Sukces gwarantowany, goście zachwyceni, należy się liczyć z błaganiami o przepis!
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
0.50 szkl. kakao decomorreno
1.50 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
0.75 szkl. olej rzepakowy
0.75 szkl. mleko sojowe
1 szkl. cukier
50 g gorzka czekolada starta
200 g gorzka czekolada do polewy
1 łyżka olej kokosowy
1 puszka mleko kokosowe
Przygotowanie
W dużej misce wymieszać suche składniki (mąka, kakao, soda, proszek i sól).
W osobnej misce wymieszaj mokre składniki (cukier, olej, mleko sojowe, starta czekolada, posiekana żurawina).
Mokre wlej do suchych. Wymieszaj do połączenia.
Przełóż do blachy (np. tortownica o średnicy 28 cm), piecz w 180 stopniach do suchego patyczka (ok. 40 minut).
Czekoladę rozpuść z olejem kokosowym w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Smaruj polewą ostygnięte ciasto.
Gęstą część z puszki mleka kokosowego ubij na śmietanę. Udekoruj ciasto śmietaną kokosową i owocami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
642
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
57
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Gluten