Chutney z ananasa z puszki
EkspertOdKuchni
Chutney z ananasa z puszki to słodko-kwaśny sos indyjski, który doskonale wzbogaci smak wielu potraw. Sprawdzi się do pieczonego mięsa, ryb, serów, grzanek, burgerów lub kanapek. Można go podawać również do nachosów lub owoców morza. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
189
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chutney z ananasa z puszki to słodko-kwaśny sos indyjski, który doskonale wzbogaci smak wielu potraw. Sprawdzi się do pieczonego mięsa, ryb, serów, grzanek, burgerów lub kanapek. Można go podawać również do nachosów lub owoców morza. Smacznego!
10
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szt. ananas z puszki
1 szt. czerwona cebula
1 szt. papryka chilli
50 ml ocet jabłkowy
2 łyżka cukier
1 szczyp. curry
1 szczyp. papryka wędzona
4 szt. goździki
1 szczyp. sól
1 szt. oliwa do smażenia
Przygotowanie
Czerwoną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy pokrojone drobno papryczki chili i ananasa z puszki z syropem.
Dodajemy cukier, przyprawy, goździki i ocet jabłkowy.
Dusimy ananasa do wyparowania syropu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
189
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.