Churrosy Kakaowe

kakaowiec
Churrosy Kakaowe

1

4 / 1

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 szkl. woda

1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

2 łyżka kakao decomorreno

2 łyżka cukier trzcinowy

1 szcz. sól

50 g masło

2 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

W garnku zagotowujemy wodę z masłem i cukrem. W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, sól. Wsypujemy suche składniki do płynnych, nadal podgrzewając, ucieramy drewnianą łyżką aż wszystko się połączy i masa odklei się od ścianek garnka – będzie zwarta i bardzo gęsta. Masę pozostawiamy do wystudzenia. Po tym czasie dodajemy po jednym jajku i mieszamy przy pomocy miksera lub ręcznie.

2

Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Przygotowujemy papier do pieczenia – tniemy go na kwadraty o bokach 6 -7 cm (smażąc możemy wielokrotnie użyć tego samego papieru). Masę wyciskamy na papier - churrosy mogą mieć różne kształty, w zależności od okazji - na Walentynki wyciskamy serca. Następnie na rozgrzany tłuszcz przekładamy uformowane ciasto, obracając kawałki papieru ciastem do dołu, papier do pieczenia powinien odkleić się po kilku sekundach smażenia. Po minucie przekładamy serca na drugą stronę.

3

Gotowe churrosy, gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem lub, gdy są jeszcze ciepłe, obtaczamy w drobnym cukrze do wypieków wymieszanym z odrobiną cynamonu. Churrosy również możemy upiec w piekarniku, w temperaturze 160 st. przez kilkanaście minut (zależy od tego jak dużej końcówki użyjemy do wyciskania). Podczas pieczenia kształt ciastek się nie zmienia, a churrosy stają się bardzo chrupiące.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły