Churrosy Kakaowe
kakaowiec
Wartości odżywcze na porcję
Energia
62
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4 / 1
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 szkl. woda
1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka cukier trzcinowy
1 szczyp. sól
50 g masło
2 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
W garnku zagotowujemy wodę z masłem i cukrem. W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, sól. Wsypujemy suche składniki do płynnych, nadal podgrzewając, ucieramy drewnianą łyżką aż wszystko się połączy i masa odklei się od ścianek garnka – będzie zwarta i bardzo gęsta. Masę pozostawiamy do wystudzenia. Po tym czasie dodajemy po jednym jajku i mieszamy przy pomocy miksera lub ręcznie.
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Przygotowujemy papier do pieczenia – tniemy go na kwadraty o bokach 6 -7 cm (smażąc możemy wielokrotnie użyć tego samego papieru). Masę wyciskamy na papier - churrosy mogą mieć różne kształty, w zależności od okazji - na Walentynki wyciskamy serca. Następnie na rozgrzany tłuszcz przekładamy uformowane ciasto, obracając kawałki papieru ciastem do dołu, papier do pieczenia powinien odkleić się po kilku sekundach smażenia. Po minucie przekładamy serca na drugą stronę.
Gotowe churrosy, gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem lub, gdy są jeszcze ciepłe, obtaczamy w drobnym cukrze do wypieków wymieszanym z odrobiną cynamonu. Churrosy również możemy upiec w piekarniku, w temperaturze 160 st. przez kilkanaście minut (zależy od tego jak dużej końcówki użyjemy do wyciskania). Podczas pieczenia kształt ciastek się nie zmienia, a churrosy stają się bardzo chrupiące.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
62
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.