Churchele - gruziński deser

EkspertOdKuchni
 Churchele  - gruziński deser

0

0 / 0

Churchele to tradycyjny gruziński deser z orzechami. Ich kształt może nieco przypominać kiełbaski, jednak jest to słodkie połączenie orzechów, syropu z winogron, mąki, które następnie suszy się na sznurku. Całość jest wyjątkowo smaczna i chrupka — doskonale sprawdzi się jako deser po posiłku. Churchele możesz przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku przez kilka tygodni. Smacznego!

3

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

200 g orzechy

500 sok z winogron

2 łyżka mąka kukurydziana

Przygotowanie


1

Przygotuj długie nici lub sznurki, na których będziesz nawlekać orzechy.

2

Za pomocą igły nawlecz orzechy na sznurek. Możesz stosować różne rodzaje orzechów np. włoskie, laskowe, migdały, arachidowe lub mieszać je według swojego gustu.

3

W garnku wymieszaj sok z winogronami i mąkę kukurydzianą. Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.

4

Zanurz nawleczone orzechy w zagęszczonym sosie. Upewnij się, że wszystkie orzechy są równomiernie pokryte sosem.

5

Odczekaj, aż nadmiar sosu ocieknie z orzechów. Możesz to zrobić, zawieszając sznurek z orzechami w miejscu, gdzie będą mogły swobodnie wisieć.

6

Po upływie około doby sprawdź, czy orzechy są już suche. Jeśli tak, powtórz krok 4 i 5, ponownie maczając je w sosie i susząc.

7

Powtarzaj proces maczania i suszenia przez około 2-3 dni, aż orzechy staną się chrupiące i dobrze wysuszą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły