Churchele - gruziński deser

EkspertOdKuchni
 Churchele  - gruziński deser

Średnia 0 / 0

Oceń!

Churchele to tradycyjny gruziński deser z orzechami. Ich kształt może nieco przypominać kiełbaski, jednak jest to słodkie połączenie orzechów, syropu z winogron, mąki, które następnie suszy się na sznurku. Całość jest wyjątkowo smaczna i chrupka — doskonale sprawdzi się jako deser po posiłku. Churchele możesz przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku przez kilka tygodni. Smacznego!

3

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

200 g orzechy

500 sok z winogron

2 łyżka mąka kukurydziana

Przygotowanie


Przygotuj długie nici lub sznurki, na których będziesz nawlekać orzechy.

Za pomocą igły nawlecz orzechy na sznurek. Możesz stosować różne rodzaje orzechów np. włoskie, laskowe, migdały, arachidowe lub mieszać je według swojego gustu.

W garnku wymieszaj sok z winogronami i mąkę kukurydzianą. Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.

Zanurz nawleczone orzechy w zagęszczonym sosie. Upewnij się, że wszystkie orzechy są równomiernie pokryte sosem.

Odczekaj, aż nadmiar sosu ocieknie z orzechów. Możesz to zrobić, zawieszając sznurek z orzechami w miejscu, gdzie będą mogły swobodnie wisieć.

Po upływie około doby sprawdź, czy orzechy są już suche. Jeśli tak, powtórz krok 4 i 5, ponownie maczając je w sosie i susząc.

Powtarzaj proces maczania i suszenia przez około 2-3 dni, aż orzechy staną się chrupiące i dobrze wysuszą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

158

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

13

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły