Churchele - gruziński deser
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Churchele - gruziński deser](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977561433.jpeg&w=3840&q=75)
Churchele to tradycyjny gruziński deser z orzechami. Ich kształt może nieco przypominać kiełbaski, jednak jest to słodkie połączenie orzechów, syropu z winogron, mąki, które następnie suszy się na sznurku. Całość jest wyjątkowo smaczna i chrupka — doskonale sprawdzi się jako deser po posiłku. Churchele możesz przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku przez kilka tygodni. Smacznego!
0
0 / 0
Churchele to tradycyjny gruziński deser z orzechami. Ich kształt może nieco przypominać kiełbaski, jednak jest to słodkie połączenie orzechów, syropu z winogron, mąki, które następnie suszy się na sznurku. Całość jest wyjątkowo smaczna i chrupka — doskonale sprawdzi się jako deser po posiłku. Churchele możesz przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku przez kilka tygodni. Smacznego!
3
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
200 g orzechy
500 sok z winogron
2 łyżka mąka kukurydziana
Przygotowanie
Przygotuj długie nici lub sznurki, na których będziesz nawlekać orzechy.
Za pomocą igły nawlecz orzechy na sznurek. Możesz stosować różne rodzaje orzechów np. włoskie, laskowe, migdały, arachidowe lub mieszać je według swojego gustu.
W garnku wymieszaj sok z winogronami i mąkę kukurydzianą. Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
Zanurz nawleczone orzechy w zagęszczonym sosie. Upewnij się, że wszystkie orzechy są równomiernie pokryte sosem.
Odczekaj, aż nadmiar sosu ocieknie z orzechów. Możesz to zrobić, zawieszając sznurek z orzechami w miejscu, gdzie będą mogły swobodnie wisieć.
Po upływie około doby sprawdź, czy orzechy są już suche. Jeśli tak, powtórz krok 4 i 5, ponownie maczając je w sosie i susząc.
Powtarzaj proces maczania i suszenia przez około 2-3 dni, aż orzechy staną się chrupiące i dobrze wysuszą.