Chrust.

m7
Chrust.

Średnia 0 / 0

Oceń!

Chrust robię bardzo często,gdyż moje dzieciaki bardzo go lubią.Ale tak naprawdę szczególnej mocy nabiera w tłusty czwartek.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


50 porcji

Składniki

1 szczyp. sól biała

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 kostka smalec

1 szkl. olej rzepakowy uniwersalny

3 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka spirytus

4 łyżka śmietana 18%

20 dag. mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę.

dodajemy śmietanę,spirytus,żółtka oraz sól.

całość zarobić nożem,następnie bardzo dokładnie wyrabiać ,aż pojawią się pęcherzyki.

uformować kule,podzielić na cztery części .

każdą porcję cienko rozwałkować.Pokroić na paski.

każdy pasek naciąć w środku i delikatnie przewinąć.

olej ze smalcem roztopić.

wrzucać kawałki na rozgrzany tłuszcz i zrumienione wyciągać.

osuszyć na papierze śniadaniowym..

ułożyć na półmisku i posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

106

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

3

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły