1

Składniki

1 Szczypta
sól biała
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Kostka
smalec
1 Szklanka
olej rzepakowy uniwersalny
3 Sztuki
żółtko jaja kurzego
2 Łyżki
spirytus
4 Łyżki
śmietana 18%
20 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę.
  2. dodajemy śmietanę,spirytus,żółtka oraz sól.
  3. całość zarobić nożem,następnie bardzo dokładnie wyrabiać ,aż pojawią się pęcherzyki.
  4. uformować kule,podzielić na cztery części .
  5. każdą porcję cienko rozwałkować.Pokroić na paski.
  6. każdy pasek naciąć w środku i delikatnie przewinąć.
  7. olej ze smalcem roztopić.
  8. wrzucać kawałki na rozgrzany tłuszcz i zrumienione wyciągać.
  9. osuszyć na papierze śniadaniowym..
  10. ułożyć na półmisku i posypać cukrem pudrem.

Opis

Chrust robię bardzo często,gdyż moje dzieciaki bardzo go lubią.Ale tak naprawdę szczególnej mocy nabiera w tłusty czwartek.

Podobne przepisy

Pączki migdałowe

Średni Do 3 godz
Pączki migdałowe

Sernik z makiem

Trudny Do 1 godz
Sernik z makiem

Babka wielkanocna

Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Keks

Łatwy Do 3 godz
Keks

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Mazurek kakaowo migdałowy

Trudny Do 3 godz
Mazurek kakaowo migdałowy

Czekociasto z patelni

Łatwy Do 1 godz
Czekociasto z patelni

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!