Chrust.

m7
Chrust.

1

0 / 0

Chrust robię bardzo często,gdyż moje dzieciaki bardzo go lubią.Ale tak naprawdę szczególnej mocy nabiera w tłusty czwartek.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


50 porcji

Składniki

1 szcz. sól biała

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. smalec

1 szkl. olej rzepakowy uniwersalny

3 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka spirytus

4 łyżka śmietana 18%

20 dek. mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


1

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę.

2

dodajemy śmietanę,spirytus,żółtka oraz sól.

3

całość zarobić nożem,następnie bardzo dokładnie wyrabiać ,aż pojawią się pęcherzyki.

4

uformować kule,podzielić na cztery części .

5

każdą porcję cienko rozwałkować.Pokroić na paski.

6

każdy pasek naciąć w środku i delikatnie przewinąć.

7

olej ze smalcem roztopić.

8

wrzucać kawałki na rozgrzany tłuszcz i zrumienione wyciągać.

9

osuszyć na papierze śniadaniowym..

10

ułożyć na półmisku i posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły