Chrust.
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Chrust.](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974881155.jpeg&w=3840&q=75)
Chrust robię bardzo często,gdyż moje dzieciaki bardzo go lubią.Ale tak naprawdę szczególnej mocy nabiera w tłusty czwartek.
1
0 / 0
Chrust robię bardzo często,gdyż moje dzieciaki bardzo go lubią.Ale tak naprawdę szczególnej mocy nabiera w tłusty czwartek.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
50 porcji
Składniki
1 szczyp. sól biała
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka smalec
1 szkl. olej rzepakowy uniwersalny
3 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka spirytus
4 łyżka śmietana 18%
20 dag. mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę.
dodajemy śmietanę,spirytus,żółtka oraz sól.
całość zarobić nożem,następnie bardzo dokładnie wyrabiać ,aż pojawią się pęcherzyki.
uformować kule,podzielić na cztery części .
każdą porcję cienko rozwałkować.Pokroić na paski.
każdy pasek naciąć w środku i delikatnie przewinąć.
olej ze smalcem roztopić.
wrzucać kawałki na rozgrzany tłuszcz i zrumienione wyciągać.
osuszyć na papierze śniadaniowym..
ułożyć na półmisku i posypać cukrem pudrem.