Chrupkie pieczywo z migdałów i ziaren z dżemem brzoskwiniowym
maspexdigital
Prosty pomysł na fantazyjny podwieczorek lub smaczną przekąskę, czyli szybki migdałowy chlebek własnej roboty z wielu ziaren, podany z pysznym dżemem. Przepis na chrupkie pieczywo z migdałów i ziaren z dżemem brzoskwiniowym z lawendą to doskonały pomysł gdy szukasz czegoś do przegryzienia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
785
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
52
gram
Tłuszcze
57
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Prosty pomysł na fantazyjny podwieczorek lub smaczną przekąskę, czyli szybki migdałowy chlebek własnej roboty z wielu ziaren, podany z pysznym dżemem. Przepis na chrupkie pieczywo z migdałów i ziaren z dżemem brzoskwiniowym z lawendą to doskonały pomysł gdy szukasz czegoś do przegryzienia.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
100 g migdały mielone
100 g mąka owsiana
60 g ziarna słonecznika
60 g sezam nasiona
30 g wiórki kokosowe
30 g nasiona czarnuszki
30 g olej kokosowy nierafinowany płynny
1 szczyp. sól himalajska
3 łyżka czekodżem brzoskwiniowy łowicz
0.75 szkl. woda
Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Słonecznik, sezam i wiórki kokosowe zmiel na mąkę.
Wszystkie suche składniki wsyp do miski, dodaj olej kokosowy, dżem i wodę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Po tym czasie wyłóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmaruj na cienką warstwę. Dobrze jest przewałkować całość zwilżonym wodą wałkiem do ciasta.
Pokrój masę na kawałki równej wielkości i piecz około 30 minut. W czasie pieczenia 2-3 razy wypuszczaj parę uchylając na chwilę drzwiczki piekarnika. Na 10 minut przed końcem pieczenia włącz termoobieg, żeby pieczywo równomiernie się przyrumieniło.
Gotowe pieczywo odstaw do przestudzenia i przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku, aby nie straciło chrupkości. Podawaj z dżemem Łowicz brzoskwinia z lawendową nutą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
785
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
52
gram
Tłuszcze
57
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.