Chrupkie pieczywo z migdałów i ziaren z dżemem brzoskwiniowym

maspexdigital
Chrupkie pieczywo z migdałów i ziaren z dżemem brzoskwiniowym

0

0 / 0

Prosty pomysł na fantazyjny podwieczorek lub smaczną przekąskę, czyli szybki migdałowy chlebek własnej roboty z wielu ziaren, podany z pysznym dżemem. Przepis na chrupkie pieczywo z migdałów i ziaren z dżemem brzoskwiniowym z lawendą to doskonały pomysł gdy szukasz czegoś do przegryzienia.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

100 g migdały mielone

100 g mąka owsiana

60 g ziarna słonecznika

60 g sezam nasiona

30 g wiórki kokosowe

30 g nasiona czarnuszki

30 g olej kokosowy nierafinowany płynny

1 szcz. sól himalajska

3 łyżka czekodżem brzoskwiniowy łowicz

0.75 szkl. woda

Przygotowanie


1

Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Słonecznik, sezam i wiórki kokosowe zmiel na mąkę.

2

Wszystkie suche składniki wsyp do miski, dodaj olej kokosowy, dżem i wodę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.

3

Po tym czasie wyłóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmaruj na cienką warstwę. Dobrze jest przewałkować całość zwilżonym wodą wałkiem do ciasta.

4

Pokrój masę na kawałki równej wielkości i piecz około 30 minut. W czasie pieczenia 2-3 razy wypuszczaj parę uchylając na chwilę drzwiczki piekarnika. Na 10 minut przed końcem pieczenia włącz termoobieg, żeby pieczywo równomiernie się przyrumieniło.

5

Gotowe pieczywo odstaw do przestudzenia i przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku, aby nie straciło chrupkości. Podawaj z dżemem Łowicz brzoskwinia z lawendową nutą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły