Chrupiący kurczak z sosem chrzanowym i pieczonymi burakami

formularz
Chrupiący kurczak z sosem chrzanowym i pieczonymi burakami

1

0 / 0

Przepis na chrupiącego kurczaka to idealny pomysł na prosty i zdrowy obiad dla całej rodziny. Przyprawy w połączeniu z chrzanem Krakus i pieczonymi burakami, sprawią, że kurczak nabierze cudownego aromatu i smaku.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1.80 kg kurczak cały

1 szcz. sól, pieprz

1 pęcz. świeży tymianek

1 pęcz. rozmaryn

1 szt. cytryna

6 szt. burak

1 kost. masło

1 opak. chrzan krakus

3 łyżeczka oliwa z oliwek

125 g jogurt naturalny

Przygotowanie


1

Kurczaka dzień wcześniej (najlepiej późnym wieczorem) myjemy, nacieramy solą, pieprzem oraz ziołami. Wkładamy go do rękawa do pieczenia, a następnie do formy, w której będziemy go piec i na końcu wstawiamy do lodówki.

2

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

3

Kurczaka odwijamy, do środka wkładamy pokrojoną na ćwiartki i podziurawioną od strony skórki cytrynę oraz zioła.

4

Od góry polewamy kurczaka roztopionym masłem.

5

Związujemy sznurkiem nogi kurczaka, zamykamy szczelnie w rękawie (dołączonym klipsem lub zwiąż sznurkiem) w którym był całą noc.

6

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 h.

7

30 minut przed końcem pieczenia wkładamy do piekarnika zawinięte w folię aluminiową buraki.

8

W miseczce mieszamy ½ słoika chrzanu Krakus z dwiema łyżkami jogurtu naturalnego.

9

Sos przekładamy do kokilek.

10

Posypujemy grubo zmielonym pieprzem i dolewamy kroplę aromatycznej oliwy z oliwek.

11

Po 1,5h pieczenia rozcinamy rękaw i dopiekamy chwilę kurczaka, aby się zrumienił (z włączoną funkcją termoobiegu).

12

Wyjmujemy kurczaka oraz buraki. Buraki odwijamy z foli, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły