Chrupiący kurczak z sosem chrzanowym i pieczonymi burakami

Uwielbiam
Chrupiący kurczak z sosem chrzanowym i pieczonymi burakami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Przepis na chrupiącego kurczaka to idealny pomysł na prosty i zdrowy obiad dla całej rodziny. Przyprawy w połączeniu z chrzanem Krakus i pieczonymi burakami, sprawią, że kurczak nabierze cudownego aromatu i smaku.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1.80 kg kurczak cały

1 szczyp. sól, pieprz

1 pęcz. świeży tymianek

1 pęcz. rozmaryn

1 szt. cytryna

6 szt. burak

1 kostka masło

1 opak. chrzan krakus

3 łyżecz. oliwa z oliwek

125 g jogurt naturalny

Przygotowanie


Kurczaka dzień wcześniej (najlepiej późnym wieczorem) myjemy, nacieramy solą, pieprzem oraz ziołami. Wkładamy go do rękawa do pieczenia, a następnie do formy, w której będziemy go piec i na końcu wstawiamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Krok 2

Kurczaka odwijamy, do środka wkładamy pokrojoną na ćwiartki i podziurawioną od strony skórki cytrynę oraz zioła.

Krok 3

Od góry polewamy kurczaka roztopionym masłem.

Krok 4

Związujemy sznurkiem nogi kurczaka, zamykamy szczelnie w rękawie (dołączonym klipsem lub zwiąż sznurkiem) w którym był całą noc.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 h.

Krok 6

30 minut przed końcem pieczenia wkładamy do piekarnika zawinięte w folię aluminiową buraki.

Krok 7

W miseczce mieszamy ½ słoika chrzanu Krakus z dwiema łyżkami jogurtu naturalnego.

Krok 8

Sos przekładamy do kokilek.

Krok 9

Posypujemy grubo zmielonym pieprzem i dolewamy kroplę aromatycznej oliwy z oliwek.

Krok 10

Po 1,5h pieczenia rozcinamy rękaw i dopiekamy chwilę kurczaka, aby się zrumienił (z włączoną funkcją termoobiegu).

Krok 11

Wyjmujemy kurczaka oraz buraki. Buraki odwijamy z foli, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.

Krok 12

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1745

kcal

Białka

128

gram

Węglowodany

48

gram

Tłuszcze

112

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły