Chrupiący kurczak z sosem chrzanowym i pieczonymi burakami
formularz
Przepis na chrupiącego kurczaka to idealny pomysł na prosty i zdrowy obiad dla całej rodziny. Przyprawy w połączeniu z chrzanem Krakus i pieczonymi burakami, sprawią, że kurczak nabierze cudownego aromatu i smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1745
kcal
Białka
128
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
112
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Przepis na chrupiącego kurczaka to idealny pomysł na prosty i zdrowy obiad dla całej rodziny. Przyprawy w połączeniu z chrzanem Krakus i pieczonymi burakami, sprawią, że kurczak nabierze cudownego aromatu i smaku.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1.80 kg kurczak cały
1 szczyp. sól, pieprz
1 pęcz. świeży tymianek
1 pęcz. rozmaryn
1 szt. cytryna
6 szt. burak
1 kostka masło
1 opak. chrzan krakus
3 łyżecz. oliwa z oliwek
125 g jogurt naturalny
Przygotowanie
Kurczaka dzień wcześniej (najlepiej późnym wieczorem) myjemy, nacieramy solą, pieprzem oraz ziołami. Wkładamy go do rękawa do pieczenia, a następnie do formy, w której będziemy go piec i na końcu wstawiamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Kurczaka odwijamy, do środka wkładamy pokrojoną na ćwiartki i podziurawioną od strony skórki cytrynę oraz zioła.
Od góry polewamy kurczaka roztopionym masłem.
Związujemy sznurkiem nogi kurczaka, zamykamy szczelnie w rękawie (dołączonym klipsem lub zwiąż sznurkiem) w którym był całą noc.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 h.
30 minut przed końcem pieczenia wkładamy do piekarnika zawinięte w folię aluminiową buraki.
W miseczce mieszamy ½ słoika chrzanu Krakus z dwiema łyżkami jogurtu naturalnego.
Sos przekładamy do kokilek.
Posypujemy grubo zmielonym pieprzem i dolewamy kroplę aromatycznej oliwy z oliwek.
Po 1,5h pieczenia rozcinamy rękaw i dopiekamy chwilę kurczaka, aby się zrumienił (z włączoną funkcją termoobiegu).
Wyjmujemy kurczaka oraz buraki. Buraki odwijamy z foli, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1745
kcal
Białka
128
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
112
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.