Chrupiący kurczak

decomorreno
Chrupiący kurczak

0

4.6 / 5

Wypróbuj nasz przepis na bardzo aromatycznego, chrupiącego i obłędnie pysznego kurczaka! To doskonała propozycja zarówno na obiad, jak również ciepłą kolację. Dodatkowo, udka z kurczaka zaserwowane z aromatycznym dipem sprawdzą się idealnie jako przekąska na każdej imprezie.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

750 maślanka

0.50 łyżecz. papryka chilli

1 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. pieprz

1 kg podudzie z kurczaka

1.50 łyżka kakao decomorreno

1 łyżecz. oregano

1 łyżecz. czosnek w proszku

1 łyżecz. słodka papryka w proszku

1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

0.50 szkl. mąka kukurydziana

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

1 szkl. olej

Przygotowanie


1

Kurczaka umyj i osusz. Przypraw solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Zalej maślanką i wymieszaj z mięsem.

2

Następnie, przykryj kurczaka folią i włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie - wyjmij mięso z lodówki i odstaw aby mięso osiągnęło temperaturę pokojową.

3

W dużej misce przygotuj panierkę (mąki oraz przyprawy i kakao). W dużym garnku rozgrzej olej. Każdy kawałek mięsa wyjmij z marynaty i obtocz dokładnie w panierce.

4

Smaż mięso z każdej strony na głębokim oleju. Podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły