Chrupiący kurczak
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
decomorreno
![Chrupiący kurczak](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973832548.jpeg&w=3840&q=75)
Wypróbuj nasz przepis na bardzo aromatycznego, chrupiącego i obłędnie pysznego kurczaka! To doskonała propozycja zarówno na obiad, jak również ciepłą kolację. Dodatkowo, udka z kurczaka zaserwowane z aromatycznym dipem sprawdzą się idealnie jako przekąska na każdej imprezie.
0
4.6 / 5
Wypróbuj nasz przepis na bardzo aromatycznego, chrupiącego i obłędnie pysznego kurczaka! To doskonała propozycja zarówno na obiad, jak również ciepłą kolację. Dodatkowo, udka z kurczaka zaserwowane z aromatycznym dipem sprawdzą się idealnie jako przekąska na każdej imprezie.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
750 maślanka
0.50 łyżecz. papryka chilli
1 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. pieprz
1 kg podudzie z kurczaka
1.50 łyżka kakao decomorreno
1 łyżecz. oregano
1 łyżecz. czosnek w proszku
1 łyżecz. słodka papryka w proszku
1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
0.50 szkl. mąka kukurydziana
0.50 szkl. mąka ziemniaczana
1 szkl. olej
Przygotowanie
Kurczaka umyj i osusz. Przypraw solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Zalej maślanką i wymieszaj z mięsem.
Następnie, przykryj kurczaka folią i włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie - wyjmij mięso z lodówki i odstaw aby mięso osiągnęło temperaturę pokojową.
W dużej misce przygotuj panierkę (mąki oraz przyprawy i kakao). W dużym garnku rozgrzej olej. Każdy kawałek mięsa wyjmij z marynaty i obtocz dokładnie w panierce.
Smaż mięso z każdej strony na głębokim oleju. Podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten