Chrupiący kurczak

decomorreno
Chrupiący kurczak

0

4.6 / 5

Wypróbuj nasz przepis na bardzo aromatycznego, chrupiącego i obłędnie pysznego kurczaka! To doskonała propozycja zarówno na obiad, jak również ciepłą kolację. Dodatkowo, udka z kurczaka zaserwowane z aromatycznym dipem sprawdzą się idealnie jako przekąska na każdej imprezie.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

750 maślanka

0.50 łyżecz. papryka chilli

1 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. pieprz

1 kg podudzie z kurczaka

1.50 łyżka kakao decomorreno

1 łyżecz. oregano

1 łyżecz. czosnek w proszku

1 łyżecz. słodka papryka w proszku

1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

0.50 szkl. mąka kukurydziana

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

1 szkl. olej

Przygotowanie


1

Kurczaka umyj i osusz. Przypraw solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Zalej maślanką i wymieszaj z mięsem.

2

Następnie, przykryj kurczaka folią i włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie - wyjmij mięso z lodówki i odstaw aby mięso osiągnęło temperaturę pokojową.

3

W dużej misce przygotuj panierkę (mąki oraz przyprawy i kakao). W dużym garnku rozgrzej olej. Każdy kawałek mięsa wyjmij z marynaty i obtocz dokładnie w panierce.

4

Smaż mięso z każdej strony na głębokim oleju. Podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

442

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

23

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły