Chrupiące trójkąty z łososiem i warzywami w sosie słodko-kwaśnym Łowicz

MagdalenaMilewska
Chrupiące trójkąty z łososiem i warzywami w sosie słodko-kwaśnym Łowicz

0

0 / 0

Połączenie delikatnego łososia z warzywami w sosie słodko-kwaśnym zamknięte w chrupiącym cieście francuskim. Idealne na ciepło jako danie obiadowe oraz na zimno jako przekąska.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

520 g sos słodko-kwaśny łowicz

550 g ciasto francuskie

300 g łosoś świeży

1 szt. cebula

1 szt. papryka czerwona

1 szt. marchewka

1 szt. jajko

1 łyżecz. siemie lniane

1 szkl. roszponka

1 łyżka olej roślinny

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

Przygotowanie


1

Przygotować wszystkie składniki potrzebne do upieczenia Chrupiących trójkątów z łososiem i warzywami w sosie słodko-kwaśnym Łowicz.

2

Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Paprykę umyć i usunąć z niej gniazdo nasienne. Pół papryki pokroić w cienkie, krótkie paseczki. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie półtalarki. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na niej pokrojone warzywa. Dodać połowę sosu słodko-kwaśnego Łowicz i dusić wszystko razem przez kilka minut.

3

Łososia umyć i usunąć skórę. Pokroić na mniejsze ok. 3 cm kawałki. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łososia i doprawić go solą oraz pieprzem. Dodać łyżkę warzyw z sosem słodko-kwaśnym Łowicz i zamknąć ciasto w trójkąt. Brzegi docisnąć widelcem, a wierzch naciąć w kilku miejscach nożem.

4

Tak przygotowane trójkąty z łososiem i warzywami w sosie słodko-kwaśnym Łowicz przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy z nich posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać siemieniem lnianym. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20 minut.

5

Upieczone Chrupiące trójkąty z łososiem i warzywami w sosie słodko-kwaśnym Łowicz podawać na roszponce z przelanym do miseczki pozostałym sosem słodko-kwaśnym Łowicz. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Ryby

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły