Chrupiące pierożki z meksykańskim wnętrzem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
MagdalenaMilewska
![Chrupiące pierożki z meksykańskim wnętrzem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973886105.jpeg&w=3840&q=75)
Chrupiące pierożki z meksykańskim wnętrzem to połączenie tradycyjnych domowych pierogów z nowoczesnym farszem. Pikantne połączenie wołowiny z warzywami i sosem meksykańskim Łowicz zamknięte w chrupiących pierożkach idealnie sprawdzi się jako główne danie obiadowe lub jako przekąska.
0
0 / 0
Chrupiące pierożki z meksykańskim wnętrzem to połączenie tradycyjnych domowych pierogów z nowoczesnym farszem. Pikantne połączenie wołowiny z warzywami i sosem meksykańskim Łowicz zamknięte w chrupiących pierożkach idealnie sprawdzi się jako główne danie obiadowe lub jako przekąska.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
350 g sos meksykański łowicz
200 g wołowina mielona
1 szt. cebula mała
0.50 szt. papryka czerwona
50 g groszek cukrowy
5 szt. kurki
300 g mąka pszenna
150 woda gorąca
1 łyżka olej
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. papryka słodka mielona
1 łyżka masło
5 szt. jajka przepiórcze
Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w małą kostkę. Groszek cukrowy i kurki opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać olej i przełożyć na nią mieloną wołowinę. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką i podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę i podsmażyć. Następnie dodać groszek cukrowy, a na końcu kurki. Wszystko razem przesmażyć i dodać sos meksykański Łowicz. Dusić przez kilka minut. Odstawić do przestygnięcia.
Z mąki i gorącej wody zagnieść ciasto na pierogi. Rozwałkować i wykroić kółka. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę meksykańskiego farszu i skleić. Ulepić pierogi z całego ciasta.
W garnku zagotować wodę i posolić. Przygotowane pierogi z meksykańskim farszem gotować partiami po ok. 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić.
Przestudzone pierogi podsmażyć z obu stron na maśle. Podawać z sadzonymi przepiórczymi jajkami. Smacznego!
Kategorie
Alergeny
Gluten