Chrupiące pierożki z meksykańskim wnętrzem
MagdalenaMilewska
Chrupiące pierożki z meksykańskim wnętrzem to połączenie tradycyjnych domowych pierogów z nowoczesnym farszem. Pikantne połączenie wołowiny z warzywami i sosem meksykańskim Łowicz zamknięte w chrupiących pierożkach idealnie sprawdzi się jako główne danie obiadowe lub jako przekąska.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
359
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chrupiące pierożki z meksykańskim wnętrzem to połączenie tradycyjnych domowych pierogów z nowoczesnym farszem. Pikantne połączenie wołowiny z warzywami i sosem meksykańskim Łowicz zamknięte w chrupiących pierożkach idealnie sprawdzi się jako główne danie obiadowe lub jako przekąska.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
350 g sos meksykański łowicz
200 g wołowina mielona
1 szt. cebula mała
0.50 szt. papryka czerwona
50 g groszek cukrowy
5 szt. kurki
300 g mąka pszenna
150 woda gorąca
1 łyżka olej
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. papryka słodka mielona
1 łyżka masło
5 szt. jajka przepiórcze
Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w małą kostkę. Groszek cukrowy i kurki opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać olej i przełożyć na nią mieloną wołowinę. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką i podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę i podsmażyć. Następnie dodać groszek cukrowy, a na końcu kurki. Wszystko razem przesmażyć i dodać sos meksykański Łowicz. Dusić przez kilka minut. Odstawić do przestygnięcia.
Z mąki i gorącej wody zagnieść ciasto na pierogi. Rozwałkować i wykroić kółka. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę meksykańskiego farszu i skleić. Ulepić pierogi z całego ciasta.
W garnku zagotować wodę i posolić. Przygotowane pierogi z meksykańskim farszem gotować partiami po ok. 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić.
Przestudzone pierogi podsmażyć z obu stron na maśle. Podawać z sadzonymi przepiórczymi jajkami. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
359
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Gluten