Chrupiące pierożki z meksykańskim wnętrzem

MagdalenaMilewska
Chrupiące pierożki z meksykańskim wnętrzem

0

0 / 0

Chrupiące pierożki z meksykańskim wnętrzem to połączenie tradycyjnych domowych pierogów z nowoczesnym farszem. Pikantne połączenie wołowiny z warzywami i sosem meksykańskim Łowicz zamknięte w chrupiących pierożkach idealnie sprawdzi się jako główne danie obiadowe lub jako przekąska.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

350 g sos meksykański łowicz

200 g wołowina mielona

1 szt. cebula mała

0.50 szt. papryka czerwona

50 g groszek cukrowy

5 szt. kurki

300 g mąka pszenna

150 woda gorąca

1 łyżka olej

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szcz. papryka słodka mielona

1 łyżka masło

5 szt. jajka przepiórcze

Przygotowanie


1

Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w małą kostkę. Groszek cukrowy i kurki opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.

2

Na patelni rozgrzać olej i przełożyć na nią mieloną wołowinę. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką i podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę i podsmażyć. Następnie dodać groszek cukrowy, a na końcu kurki. Wszystko razem przesmażyć i dodać sos meksykański Łowicz. Dusić przez kilka minut. Odstawić do przestygnięcia.

3

Z mąki i gorącej wody zagnieść ciasto na pierogi. Rozwałkować i wykroić kółka. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę meksykańskiego farszu i skleić. Ulepić pierogi z całego ciasta.

4

W garnku zagotować wodę i posolić. Przygotowane pierogi z meksykańskim farszem gotować partiami po ok. 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić.

5

Przestudzone pierogi podsmażyć z obu stron na maśle. Podawać z sadzonymi przepiórczymi jajkami. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły