Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem ketchupowym
kontakt_2
Szukasz szybkich i sprawdzonych przepisów? Mamy coś prostego… pomidorowego! Co to takiego? Chrupiąca pyszność – nuggetsy z kurczaka z sosem ketchupowym.
1
4.5 / 2
Szukasz szybkich i sprawdzonych przepisów? Mamy coś prostego… pomidorowego! Co to takiego? Chrupiąca pyszność – nuggetsy z kurczaka z sosem ketchupowym.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g pierś z kurczaka
2 szkl. bułka tarta
2 szt. jaja l
1 łyżeczka przyprawa curry
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka czosnek granulowany
3 łyżka olej słonecznikowy
4 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Pierś z kurczaka umyj, oczyść, pokrój na kawałki średniej wielkości.
Jajka rozbij i wymieszaj. Zanurz kilka kawałków kurczaka, a następnie pojedynczo obtaczaj mięso w bułce tartej. Czynność powtarzaj do opanierowania wszystkich nuggetsów.
Rozgrzej olej na patelni, oprósz przyprawami surowe nuggetsy. Uważaj jednak z ostrą papryką – lubi się przypalać!
Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę, delikatnie ułóż nuggetsy na patelni. Jeśli po włożeniu jednego z nich, olej nie będzie skwierczał, oznacza to, że olej nie osiągnął odpowiedniej temperatury. Spróbuj za chwilę. Kiedy ułożysz wszystkie nuggetsy na patelni, pamiętaj o przełożeniu ich na drugą stronę. Nie przykrywaj patelni – jeśli to zrobisz panierka się ugotuje i nie będzie chrupiąca.
Ciepłe nuggetsy smakują najlepiej w towarzystwie pysznego ketchupu – ketchupu Kotlin oczywiście. Fenomenalny, pomidorowy smak podkreśli każdy walor przekąski.