Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem ketchupowym

kontakt_2
Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem ketchupowym

1

4.5 / 2

Szukasz szybkich i sprawdzonych przepisów? 
 Mamy coś prostego… pomidorowego! 
 
Co to takiego? 
 Chrupiąca pyszność – nuggetsy z kurczaka z sosem ketchupowym.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g pierś z kurczaka

2 szkl. bułka tarta

2 szt. jaja l

1 łyżeczka przyprawa curry

1 łyżeczka chili

1 łyżeczka czosnek granulowany

3 łyżka olej słonecznikowy

4 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Pierś z kurczaka umyj, oczyść, pokrój na kawałki średniej wielkości.

2

Jajka rozbij i wymieszaj. Zanurz kilka kawałków kurczaka, a następnie pojedynczo obtaczaj mięso w bułce tartej. Czynność powtarzaj do opanierowania wszystkich nuggetsów.

3

Rozgrzej olej na patelni, oprósz przyprawami surowe nuggetsy. Uważaj jednak z ostrą papryką – lubi się przypalać!

4

Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę, delikatnie ułóż nuggetsy na patelni. Jeśli po włożeniu jednego z nich, olej nie będzie skwierczał, oznacza to, że olej nie osiągnął odpowiedniej temperatury. Spróbuj za chwilę. Kiedy ułożysz wszystkie nuggetsy na patelni, pamiętaj o przełożeniu ich na drugą stronę. Nie przykrywaj patelni – jeśli to zrobisz panierka się ugotuje i nie będzie chrupiąca.

5

Ciepłe nuggetsy smakują najlepiej w towarzystwie pysznego ketchupu – ketchupu Kotlin oczywiście. Fenomenalny, pomidorowy smak podkreśli każdy walor przekąski.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły