Chrupiące nuggetsy z kukurydzy

EkspertOdKuchni
Chrupiące nuggetsy z kukurydzy

0

0 / 0

Chrupiące nuggetsy z kukurydzy to wyjątkowa, roślinna wariacja klasycznego fast foodu — idealna dla tych, którzy szukają czegoś lżejszego, ale równie pysznego! Złociste, pachnące przyprawami, z chrupiącą panierką i kremowym wnętrzem z kukurydzy – świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę, lunch do pracy albo szybki obiad dla całej rodziny. Pokochają je dzieci, wegetarianie i wszyscy fani domowego comfort foodu. Podawaj z ulubionym sosem – czosnkowym, jogurtowym lub klasycznym ketchupem.

8

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g kukurydza mrożona

1 szt. cebula szalotka

2 łodyga cebula dymka

1 szt. papryczka chili

2 szt. jaja

3 łyżka skrobia ziemniacza

2 łyżka woda

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Rozmrozić kukurydzę, odsączyć nadmiar wody i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

2

Posiekać cebulę szalotkę, papryczkę chilli i cebulkę dymkę. Wymieszać z kukurydzą.

3

Wbić jajka i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

4

Skrobię ziemniaczaną rozrobić w 2–3 łyżkach wody, wlać do masy kukurydzianej i wymieszać. Całość ma być lekko klejąca, ale możliwa do formowania w małe porcje.

5

Rozgrzać olej na patelni na średnio-wysokim ogniu, formować małe porcje nuggetów i smażyć z obu stron 3–4 minuty, aż będą złociste i chrupiące. Smażyć partiami, żeby temperatura oleju się nie obniżyła.

6

Gotowe nuggetsy posypać posiekaną dymką. Podawać z ulubionym sosem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły