Chrupiące kulki serowe z ketchupem
kontakt_2
Chrupiące kulki serowe to pyszna przekąska, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom ciągnącego się sera. Podane z ketchupem stanowią doskonały dodatek na imprezy, spotkania czy wieczorny relaks przed telewizorem. Z łatwością przygotujesz je we własnej kuchni. Możesz również eksperymentować z różnymi rodzajami sera, aby dostosować smak do własnych preferencji. Życzymy smacznego!
0
3.6 / 111
Chrupiące kulki serowe to pyszna przekąska, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom ciągnącego się sera. Podane z ketchupem stanowią doskonały dodatek na imprezy, spotkania czy wieczorny relaks przed telewizorem. Z łatwością przygotujesz je we własnej kuchni. Możesz również eksperymentować z różnymi rodzajami sera, aby dostosować smak do własnych preferencji. Życzymy smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g ser żółty
1 szkl. bułka tarta
2 szt. jaja l
1 łyżecz. suszona bazylia
1 łyżecz. suszone oregano
1 łyżecz. chili
1 szkl. olej słonecznikowy
2 szczyp. sól, pieprz
4 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do miski ze startym serem dodaj łyżeczkę chili, bazylii i oregano oraz szczyptę soli i pieprzu. Wrzuć jedno jajko i 3 łyżki bułki tartej. Uformuj kulki, ułóż je na tacy i chłódź w lodówce przez co najmniej pół godziny.
Na osobnym talerzu dokładnie wymieszaj rozbite jajko i maczaj w nim kulki serowe, a następnie starannie posyp bułką tartą. Możesz zrobić to dwukrotnie, by mieć pewność że ser nie wycieknie podczas smażenia.
Do głębokiego garnka wlej olej i podgrzewaj go, aż zacznie skwierczeć. Ostrożnie wrzucaj gotowe kulki – uważaj, żeby nie poparzyć się olejem. Nie wrzucaj wszystkich na raz. Wyjmuj pojedynczo, kiedy panierka się zarumieni
Kulki ułóż na ręczniku papierowym, by odsączyć z nich trochę tłuszczu. Danie podaj gościom z ulubionym ketchupem, lub zjedz wszystkie sam od razu – to możliwe, są naprawdę obłędne! Nas ten smak… kręci!