Chrupiące kulki serowe z ketchupem

kontakt_2
Chrupiące kulki serowe z ketchupem

0

3.6 / 111

Chrupiące kulki serowe to pyszna przekąska, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom ciągnącego się sera. Podane z ketchupem stanowią doskonały dodatek na imprezy, spotkania czy wieczorny relaks przed telewizorem. Z łatwością przygotujesz je we własnej kuchni. Możesz również eksperymentować z różnymi rodzajami sera, aby dostosować smak do własnych preferencji. Życzymy smacznego!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g ser żółty

1 szkl. bułka tarta

2 szt. jaja l

1 łyżeczka suszona bazylia

1 łyżeczka suszone oregano

1 łyżeczka chili

1 szkl. olej słonecznikowy

2 szcz. sól, pieprz

4 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do miski ze startym serem dodaj łyżeczkę chili, bazylii i oregano oraz szczyptę soli i pieprzu. Wrzuć jedno jajko i 3 łyżki bułki tartej. Uformuj kulki, ułóż je na tacy i chłódź w lodówce przez co najmniej pół godziny.

2

Na osobnym talerzu dokładnie wymieszaj rozbite jajko i maczaj w nim kulki serowe, a następnie starannie posyp bułką tartą. Możesz zrobić to dwukrotnie, by mieć pewność że ser nie wycieknie podczas smażenia.

3

Do głębokiego garnka wlej olej i podgrzewaj go, aż zacznie skwierczeć. Ostrożnie wrzucaj gotowe kulki – uważaj, żeby nie poparzyć się olejem. Nie wrzucaj wszystkich na raz. Wyjmuj pojedynczo, kiedy panierka się zarumieni

4

Kulki ułóż na ręczniku papierowym, by odsączyć z nich trochę tłuszczu. Danie podaj gościom z ulubionym ketchupem, lub zjedz wszystkie sam od razu – to możliwe, są naprawdę obłędne! Nas ten smak… kręci!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły