Chrupiące kulki serowe z ketchupem
kontakt_2
Chrupiące kulki serowe to pyszna przekąska, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom ciągnącego się sera. Podane z ketchupem stanowią doskonały dodatek na imprezy, spotkania czy wieczorny relaks przed telewizorem. Z łatwością przygotujesz je we własnej kuchni. Możesz również eksperymentować z różnymi rodzajami sera, aby dostosować smak do własnych preferencji. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1170
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
100
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.6 / 111
Chrupiące kulki serowe to pyszna przekąska, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom ciągnącego się sera. Podane z ketchupem stanowią doskonały dodatek na imprezy, spotkania czy wieczorny relaks przed telewizorem. Z łatwością przygotujesz je we własnej kuchni. Możesz również eksperymentować z różnymi rodzajami sera, aby dostosować smak do własnych preferencji. Życzymy smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g ser żółty
1 szkl. bułka tarta
2 szt. jaja l
1 łyżecz. suszona bazylia
1 łyżecz. suszone oregano
1 łyżecz. chili
1 szkl. olej słonecznikowy
2 szczyp. sól, pieprz
4 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do miski ze startym serem dodaj łyżeczkę chili, bazylii i oregano oraz szczyptę soli i pieprzu. Wrzuć jedno jajko i 3 łyżki bułki tartej. Uformuj kulki, ułóż je na tacy i chłódź w lodówce przez co najmniej pół godziny.
Na osobnym talerzu dokładnie wymieszaj rozbite jajko i maczaj w nim kulki serowe, a następnie starannie posyp bułką tartą. Możesz zrobić to dwukrotnie, by mieć pewność że ser nie wycieknie podczas smażenia.
Do głębokiego garnka wlej olej i podgrzewaj go, aż zacznie skwierczeć. Ostrożnie wrzucaj gotowe kulki – uważaj, żeby nie poparzyć się olejem. Nie wrzucaj wszystkich na raz. Wyjmuj pojedynczo, kiedy panierka się zarumieni
Kulki ułóż na ręczniku papierowym, by odsączyć z nich trochę tłuszczu. Danie podaj gościom z ulubionym ketchupem, lub zjedz wszystkie sam od razu – to możliwe, są naprawdę obłędne! Nas ten smak… kręci!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1170
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
100
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.