0

Składniki

1 Opakowanie
200 Gramów
1.5 Łyżeczki
soda oczyszczona
2 Łyżki
cukier
1 Szczypta
sól
1 Sztuka
Jajko kurze całe
250 Mililitrów
mleko
40 Gramów
masło
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem i z sodą oczyszczoną.
  2. Rozpuść i ostudź masło.
  3. Wymieszaj masło, mleko oraz jajko.
  4. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aż masa będzie bez grudek.
  5. Rozgrzej gofrownicę, jeśli tego wymaga wysmaruj olejem aby gofry nie przywierały.
  6. Wlewaj porcjami ciasto. Zapiekaj gofry na złoty kolor. Gorące gofry wykładaj na kratkę aby odparowały.
  7. Podawaj z dżemem i innymi ulubionymi dodatkami.

Opis

Najprostszy przepis na tradycyjne chrupiące gofry, idealny przysmak na śniadanie lub szybką przekąskę po obiedzie. Wymieszaj mąkę, cukier i sodę. Osobno w drugim naczyniu połącz mleko, masło i jajka, Do powstałej mieszanki dodaj mąkę z cukrem i sodą i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Smaż na rozgrzanej gofrownicy. Chrupiące gofry podawaj z ulubionym dżemem i dodatkami.

Podobne przepisy

Odwrócone babeczki z jabłkiem i cukrem pudrem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Odwrócone babeczki z jabłkiem i cukrem pudrem

Muffiny z orzechami

Przepis
Średni Do 40 min
Muffiny z orzechami

Ciasto migdałowe

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Ciasto migdałowe

Deep pizza

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Deep pizza

Pączki serowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pączki serowe

Penne Lubella Pełne Ziarno z łososiem i kaparami

Przepis
Łatwy Do 15 min
Penne Lubella Pełne Ziarno z łososiem i kaparami

Pieczarki faszerowane kurczakiem i płatkami Lubella Miodokół...

Przepis
Łatwy Do 40 min
Pieczarki faszerowane kurczakiem i płatkami Lubella Miodokółkami

Czekociasto z patelni

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Czekociasto z patelni

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!