Chrupiące gofry

maspexdigital
Chrupiące gofry

Średnia 3.2 / 45

Oceń!

Najprostszy przepis na tradycyjne chrupiące gofry, idealny przysmak na śniadanie lub szybką przekąskę po obiedzie. Wymieszaj mąkę, cukier i sodę. Osobno w drugim naczyniu połącz mleko, masło i jajka, Do powstałej mieszanki dodaj mąkę z cukrem i sodą i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Smaż na rozgrzanej gofrownicy. Chrupiące gofry podawaj z ulubionym dżemem i dodatkami.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 opak. dżem brzoskwiniowy łowicz

200 g mąka lubella puszysta tortowa

1.50 łyżecz. soda oczyszczona

2 łyżka cukier

1 szczyp. sól

1 szt. jajko kurze całe

250 mleko

40 g masło

Przygotowanie


Mąkę wymieszać z cukrem i z sodą oczyszczoną.

Rozpuścić i ostudzić masło.

Wymieszać masło, mleko oraz jajko.

Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aż masa będzie bez grudek.

Rozgrzać gofrownicę, jeśli tego wymaga wysmarować olejem, aby gofry nie przywierały.

Wlewać porcjami ciasto. Zapiekać gofry na złoty kolor. Gorące gofry wykładać na kratkę, aby odparowały.

Podawać z dżemem i innymi ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

432

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

70

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły