Chrupiące gofry

maspexdigital
Chrupiące gofry

1

3.2 / 45

Najprostszy przepis na tradycyjne chrupiące gofry, idealny przysmak na śniadanie lub szybką przekąskę po obiedzie. Wymieszaj mąkę, cukier i sodę. Osobno w drugim naczyniu połącz mleko, masło i jajka, Do powstałej mieszanki dodaj mąkę z cukrem i sodą i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Smaż na rozgrzanej gofrownicy. Chrupiące gofry podawaj z ulubionym dżemem i dodatkami.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 opak. dżem brzoskwiniowy łowicz

200 g mąka lubella puszysta tortowa

1.50 łyżecz. soda oczyszczona

2 łyżka cukier

1 szczyp. sól

1 szt. jajko kurze całe

250 mleko

40 g masło

Przygotowanie


1

Mąkę wymieszać z cukrem i z sodą oczyszczoną.

2

Rozpuścić i ostudzić masło.

3

Wymieszać masło, mleko oraz jajko.

4

Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aż masa będzie bez grudek.

5

Rozgrzać gofrownicę, jeśli tego wymaga wysmarować olejem, aby gofry nie przywierały.

6

Wlewać porcjami ciasto. Zapiekać gofry na złoty kolor. Gorące gofry wykładać na kratkę, aby odparowały.

7

Podawać z dżemem i innymi ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

432

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

70

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły