Chrupiące gofry
maspexdigital
Najprostszy przepis na tradycyjne chrupiące gofry, idealny przysmak na śniadanie lub szybką przekąskę po obiedzie. Wymieszaj mąkę, cukier i sodę. Osobno w drugim naczyniu połącz mleko, masło i jajka, Do powstałej mieszanki dodaj mąkę z cukrem i sodą i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Smaż na rozgrzanej gofrownicy. Chrupiące gofry podawaj z ulubionym dżemem i dodatkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
432
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.2 / 45
Najprostszy przepis na tradycyjne chrupiące gofry, idealny przysmak na śniadanie lub szybką przekąskę po obiedzie. Wymieszaj mąkę, cukier i sodę. Osobno w drugim naczyniu połącz mleko, masło i jajka, Do powstałej mieszanki dodaj mąkę z cukrem i sodą i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Smaż na rozgrzanej gofrownicy. Chrupiące gofry podawaj z ulubionym dżemem i dodatkami.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. dżem brzoskwiniowy łowicz
200 g mąka lubella puszysta tortowa
1.50 łyżecz. soda oczyszczona
2 łyżka cukier
1 szczyp. sól
1 szt. jajko kurze całe
250 mleko
40 g masło
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z cukrem i z sodą oczyszczoną.
Rozpuścić i ostudzić masło.
Wymieszać masło, mleko oraz jajko.
Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aż masa będzie bez grudek.
Rozgrzać gofrownicę, jeśli tego wymaga wysmarować olejem, aby gofry nie przywierały.
Wlewać porcjami ciasto. Zapiekać gofry na złoty kolor. Gorące gofry wykładać na kratkę, aby odparowały.
Podawać z dżemem i innymi ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
432
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.