Chrupiąca golonka z warzywnego bulioniu w ketchupowej marynacie
kontakt_2
Złocista golonka w rumianej, chrupiącej skórce ma masę zwolenników. Jeżeli jesteś jednym z nich, mamy dla Ciebie przepis na wykwintną golonkę w ketchupowej marynacie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
923
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
63
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Złocista golonka w rumianej, chrupiącej skórce ma masę zwolenników. Jeżeli jesteś jednym z nich, mamy dla Ciebie przepis na wykwintną golonkę w ketchupowej marynacie.
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. golonka
1 szt. cebula
2 szt. marchewka
1 szt. pietruszka
1 szt. liście laurowe
2 szczyp. sól, pieprz
2 szczyp. suszony tymianek
4 łyżka olej słonecznikowy
2 łyżka sok z cytryny
2 łyżka miód
2 łyżka musztarda
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżecz. pieprz cytrynowy
5 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Golonkę oczyść i włóż do dużego, głębokiego garnka, zalej wodą – tak, aby przykryła całe mięso. Dodaj kilka liści laurowych, ziele angielskie, szczyptę soli, tymianku i kilka kulek pieprzu. Gotuj przez około godzinę.
Po tym czasie dodaj do wody z golonką pokrojone warzywa. Jeśli dużo wody wyparowało, dolej ile trzeba. Gotuj pod przykryciem do zmięknięcia warzyw – nie dłużej niż godzinę.
Ugotowaną golonkę odcedź i odłóż do wystygnięcia.
Czas na przygotowanie ketchupowej marynaty. Do naczynia wlej 4 łyżki oleju, 5 łyżek ketchupu Kotlin i 2 łyżki soku z cytryny. Dodaj 2 łyżki ulubionego miodu i 2 łyżki musztardy. Przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku i dodaj do marynaty razem z łyżeczką pieprzu cytrynowego. Składniki marynaty ketchupowej dokładnie wymieszaj.
Ostudzoną golonkę ponacinaj do kości – dzięki temu szybciej i dokładniej się upiecze, a marynata przeniknie do wnętrza mięsa. Natrzyj mięso przygotowaną marynatą i włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz przez godzinę w 200 st. C pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywę i zmniejsz temperaturę do 180 st. C. Piecz po 20 minut z każdej strony, żeby mięso dokładnie się zarumieniło.
Gotową golonkę podaj z chlebem lub ziemniakami. Najlepiej smakuje z ostrym chrzanem i ketchupem Kotlin. Połączenie klasycznych pikantnych smaków w najlepszym wydaniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
923
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
63
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.