0

Składniki

1 Sztuka
Golonka
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
Marchewka
1 Sztuka
pietruszka
1 Sztuka
Liście laurowe
2 Szczypty
sól, pieprz
2 Szczypty
Suszony tymianek
4 Łyżki
olej słonecznikowy
2 Łyżki
sok z cytryny
2 Łyżki
miód
2 Łyżki
musztarda
2 Sztuki
ząbek czosnku
1 Łyżeczka
Pieprz cytrynowy
5 Łyżek
ketchup Kotlin łagodny
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Golonkę oczyść i włóż do dużego, głębokiego garnka, zalej wodą – tak, aby przykryła całe mięso. Dodaj kilka liści laurowych, ziele angielskie, szczyptę soli, tymianku i kilka kulek pieprzu. Gotuj przez około godzinę.
  2. Po tym czasie dodaj do wody z golonką pokrojone warzywa. Jeśli dużo wody wyparowało, dolej ile trzeba. Gotuj pod przykryciem do zmięknięcia warzyw – nie dłużej niż godzinę.
  3. Ugotowaną golonkę odcedź i odłóż do wystygnięcia.
  4. Czas na przygotowanie ketchupowej marynaty. Do naczynia wlej 4 łyżki oleju, 5 łyżek ketchupu Kotlin i 2 łyżki soku z cytryny. Dodaj 2 łyżki ulubionego miodu i 2 łyżki musztardy. Przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku i dodaj do marynaty razem z łyżeczką pieprzu cytrynowego. Składniki marynaty ketchupowej dokładnie wymieszaj.
  5. Ostudzoną golonkę ponacinaj do kości – dzięki temu szybciej i dokładniej się upiecze, a marynata przeniknie do wnętrza mięsa. Natrzyj mięso przygotowaną marynatą i włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz przez godzinę w 200 st. C pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywę i zmniejsz temperaturę do 180 st. C. Piecz po 20 minut z każdej strony, żeby mięso dokładnie się zarumieniło.
  6. Gotową golonkę podaj z chlebem lub ziemniakami. Najlepiej smakuje z ostrym chrzanem i ketchupem Kotlin. Połączenie klasycznych pikantnych smaków w najlepszym wydaniu.

Opis

Złocista golonka w rumianej, chrupiącej skórce ma masę zwolenników. 
Jeżeli jesteś jednym z nich, mamy dla Ciebie przepis na wykwintną golonkę w ketchupowej marynacie.

Podobne przepisy

Jednogarnkowe męskie danie z boczkiem i kiełbasą w ketchupow...

Przepis
Średni Do 2 godz
Jednogarnkowe męskie danie z boczkiem i kiełbasą w ketchupowej zalewie

Gulasz z batatów z masłem orzechowym

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Gulasz z batatów z masłem orzechowym

Ketchupowe klopsy z mięsa mielonego z indyka

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ketchupowe klopsy z mięsa mielonego z indyka

Marynowane nóżki z kurczaka w zalewie cytrynowo-ketchupowej ...

Przepis
Łatwy Do 15 min
Marynowane nóżki z kurczaka w zalewie cytrynowo-ketchupowej z czosnkową nutą

Miodowo-musztardowe udka z kurczaka z curry i ketchupem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Miodowo-musztardowe udka z kurczaka z curry i ketchupem

Ostry sos indyjski z kurczakiem w przyprawach korzennych z k...

Przepis
Średni Do 1 godz
Ostry sos indyjski z kurczakiem w przyprawach korzennych z ketchupem

Pieczona cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pieczona cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

Tradycyjna ryba po grecku na bazie ketchupu

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Tradycyjna ryba po grecku na bazie ketchupu

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem
Artykuł

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!