Chrupiąca golonka z warzywnego bulioniu w ketchupowej marynacie

kontakt_2
Chrupiąca golonka z warzywnego bulioniu w ketchupowej marynacie

0

0 / 0

Złocista golonka w rumianej, chrupiącej skórce ma masę zwolenników. Jeżeli jesteś jednym z nich, mamy dla Ciebie przepis na wykwintną golonkę w ketchupowej marynacie.

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. golonka

1 szt. cebula

2 szt. marchewka

1 szt. pietruszka

1 szt. liście laurowe

2 szczyp. sól, pieprz

2 szczyp. suszony tymianek

4 łyżka olej słonecznikowy

2 łyżka sok z cytryny

2 łyżka miód

2 łyżka musztarda

2 szt. ząbek czosnku

1 łyżecz. pieprz cytrynowy

5 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Golonkę oczyść i włóż do dużego, głębokiego garnka, zalej wodą – tak, aby przykryła całe mięso. Dodaj kilka liści laurowych, ziele angielskie, szczyptę soli, tymianku i kilka kulek pieprzu. Gotuj przez około godzinę.

2

Po tym czasie dodaj do wody z golonką pokrojone warzywa. Jeśli dużo wody wyparowało, dolej ile trzeba. Gotuj pod przykryciem do zmięknięcia warzyw – nie dłużej niż godzinę.

3

Ugotowaną golonkę odcedź i odłóż do wystygnięcia.

4

Czas na przygotowanie ketchupowej marynaty. Do naczynia wlej 4 łyżki oleju, 5 łyżek ketchupu Kotlin i 2 łyżki soku z cytryny. Dodaj 2 łyżki ulubionego miodu i 2 łyżki musztardy. Przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku i dodaj do marynaty razem z łyżeczką pieprzu cytrynowego. Składniki marynaty ketchupowej dokładnie wymieszaj.

5

Ostudzoną golonkę ponacinaj do kości – dzięki temu szybciej i dokładniej się upiecze, a marynata przeniknie do wnętrza mięsa. Natrzyj mięso przygotowaną marynatą i włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz przez godzinę w 200 st. C pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywę i zmniejsz temperaturę do 180 st. C. Piecz po 20 minut z każdej strony, żeby mięso dokładnie się zarumieniło.

6

Gotową golonkę podaj z chlebem lub ziemniakami. Najlepiej smakuje z ostrym chrzanem i ketchupem Kotlin. Połączenie klasycznych pikantnych smaków w najlepszym wydaniu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

923

kcal

Białka

41

gram

Węglowodany

47

gram

Tłuszcze

63

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły