Chowder z łososiem

EkspertOdKuchni
Chowder z łososiem

0

0 / 0

Chowder z łososiem to amerykańska zupa, która jest wyjątkowo gęsta, kremowa i aromatyczna. Połączenie ryby z warzywami, mlekiem i śmietaną przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom rozgrzewających i sycących potraw. Serwowana ze świeżo posiekanym szczypiorkiem na wierzchu nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również doskonale prezentuje się na stole. Chowder z łososiem to idealny wybór zarówno na obiad, jak i różnego rodzaju przyjęcia i wyjątkowe okazje. Smacznego!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

450 g świeży filet z łososia

4 łyżka masło

2 szt. cebula

2 szt. duże marchewki

6 szt. ziemniaki

1.25 l bulion warzywny

1 szkl. mleko uht 3,2%

250 g śmietana 18%

1 pusz. kukurydza konserwowa

1 pęcz. szczypiorek

4 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

W dużym garnku rozpuść masło, a następnie dodaj do niego oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, plastry marchewki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.

2

Do garnka wlej bulion i całość zagotuj. Gdy zupa zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 15-20 minut.

3

Po tym czasie dodaj do zupy pokrojonego w kostkę łososia i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

4

Do zupy wlej mleko, dodaj śmietanę i wrzuć kukurydzę.

5

Chowder z łososiem serwuj ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły