Choinkowe pierniczki

magwoj.73
Choinkowe pierniczki

1

5 / 1

Pyszne świąteczne pierniczki, idealne na choinkę. Gdy rozbierzesz choinkę z pierników możesz zrobić pyszne piernikowe tiramisu. Przygotuj krem do karpatki. W szklanym naczyniu układaj warstwami krem i pierniki. Włóż na noc do lodówki, żeby pierniki zmiękły.

13

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


100 porcji

Składniki

1 szkl. miód sztuczny

0.50 szkl. cukier

100 g masło

60 g przyprawa do piernika

2 łyżeczka cynamon

2 łyżka kakao decomorreno

1 łyżeczka soda oczyszczona

4 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. białko jaja kurzego

200 g cukier puder

100 g kolorowa posypka

100 g kolorowa posypka

Przygotowanie


1

W rondelku rozpuścić masło, miód, cukier i przyprawy.

2

Przelać do miski i pozostawić na pół godziny do ostygnięcia.

3

Dodać sodę i wymieszać.

4

Wsypać przesianą mąkę i zagnieść ciasto.

5

Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki.

6

Ciasto cienko wałkować i wycinać dowolne kształty. Za pomocą słomki do napojów zrobić dziurki.

7

Nagrzać piekarnik do 180 stopni.

8

Pierniki piec na papierze do pieczenia około 10 minut.

9

Ostudzić na metalowej kratce.

10

Przygotować lukier. Białko ucierać z cukrem pudrem przez 20 minut.

11

Lukrować pierniki i dekorować posypkami.

Kategorie


Alergeny


Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły