Choinkowe pierniczki

magwoj.73
Choinkowe pierniczki

Średnia 5 / 1

Oceń!

Pyszne świąteczne pierniczki, idealne na choinkę. Gdy rozbierzesz choinkę z pierników możesz zrobić pyszne piernikowe tiramisu. Przygotuj krem do karpatki. W szklanym naczyniu układaj warstwami krem i pierniki. Włóż na noc do lodówki, żeby pierniki zmiękły.

13

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


100 porcji

Składniki

1 szkl. miód sztuczny

0.50 szkl. cukier

100 g masło

60 g przyprawa do piernika

2 łyżecz. cynamon

2 łyżka kakao decomorreno

1 łyżecz. soda oczyszczona

4 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. białko jaja kurzego

200 g cukier puder

100 g kolorowa posypka

100 g kolorowa posypka

Przygotowanie


W rondelku rozpuścić masło, miód, cukier i przyprawy.

Przelać do miski i pozostawić na pół godziny do ostygnięcia.

Dodać sodę i wymieszać.

Wsypać przesianą mąkę i zagnieść ciasto.

Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki.

Ciasto cienko wałkować i wycinać dowolne kształty. Za pomocą słomki do napojów zrobić dziurki.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Pierniki piec na papierze do pieczenia około 10 minut.

Ostudzić na metalowej kratce.

Przygotować lukier. Białko ucierać z cukrem pudrem przez 20 minut.

Lukrować pierniki i dekorować posypkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

65

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

13

gram

Tłuszcze

1

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Jajka

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły