Choinka z czekoladowym nadzieniem

decomorreno
Choinka z czekoladowym nadzieniem

0

0 / 0

To znakomity pomysł na urozmaicenie świątecznego stołu czymś nowoczesnym! Przepiękna, chrupiąca choinka z mocno czekoladowym nadzieniem będzie niezapomnianym akcentem Waszych świąt!

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

125 g masło

2 łyżka cukier puder

1 łyżecz. jogurt naturalny

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

40 g kakao decomorreno

4 łyżka cukier

50 g masło

1 łyżecz. cynamon

1 szt. jajko

1 łyżka cukier trzcinowy

Przygotowanie


1

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Masło kroimy w kostkę. Zagniatamy ciasto z mąki, masła, proszku, jajka, cukru pudru i jogurtu. Odstawiamy na 30 min. do lodówki.

2

Miękkie masło mieszamy z kakao, cynamonem, cukrem i startą na tarce czekoladą.

3

Po upływie czasu ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy obficie podsypując mąką. Nakładamy obydwie części na siebie. Wykrawamy trójkąt z małym kwadratem na dole.

4

Nacinamy po bokach – na górze najkrótsze nacięcia, na dole najdłuższe. Dolną część ciasta smarujemy czekoladowym nadzieniem. Na wierzch nakładamy drugą część. Zawijamy „gałązki”. Z reszty ciasta która nam została robimy gwiazdkę na czubek. Smarujemy choinkę roztrzepanym jajkiem z cukrem trzcinowym. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1619

kcal

Białka

29

gram

Węglowodany

197

gram

Tłuszcze

78

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły